пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

73. Використання допомоги громадськості та засобів масової інформації у розкритті, розслідуванні і попередженні злочинів.

Правовою основою взаємодії слідчого із громадянами є Конституція України, Кримінально-процесуальний кодекс України, Закон України "Про міліцію", Закон України "Про оперативно-розшукову діяльність", Закон України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю ".Залучення громадськості до розкриття та розслідування злочинів базується на наступних принципах.а) добровільність участі громадян;б) дотримання правил етики та моралі; в) забезпечення безпеки громадян, які залучаються до участі в оперативно-пошукових заходах та слідчих діях; г) недопущення покладання на громадян повноважень і обов'язків органів дізнання та слідства; д) нерозголошення інформації, що представляє собою таємницю слідства.

При виявленні злочину громадянин зі своєї ініціативи може надати допомогу правоохоронним органам в різноманітних формах: охороняти місце події і окремі сліди від знищення; встановлювати осіб, що були очевидцями злочину; організувати переслідування й затримання злочинця по "гарячих слідах"; надавати вчасно медичну допомогу потерпілим, вислухати їхні перші свідчення про подію злочину, з наступним повідомленням цієї інформації слідчому. За допомогою громадян слідчий може організувати прочісування місцевості навколо місця події з метою виявлення знарядь злочину, предметів залишених або загублених злочинцями та інших слідів.

Деякі форми використання допомоги громадськості прямо передбачені ст. 8 Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність" . До них відносяться:

- опитувати осіб з їхньої згоди, використовувати їхню добровільну допомогу;- залучати громадян для участі в контрольних закупівлях товари, сировини, напівфабрикатів з метою виявлення протиправної діяльності;- залучати представників громадськості для перевірки фінансово-господарської діяльності підприємств, установ, організацій і окремих громадян;- за згодою власників або мешканців відвідувати житлові або інші приміщення для встановлення обставин зробленого злочину;- за участю громадян виявляти й фіксувати сліди тяжких злочинів;- готовити із числа громадян осіб для проникнення в злочинну групу;- залучати громадян для співробітництва по їхній добровільній згоді у вигляді гласних або негласних штатних співробітників тощо

Використання ЗМІ в криміналістичному аспекті здійснюється з метою звернення представників правоохоронних органів до населення за допомогою у виявленні і розкритті злочинів. Звернення правоохоронних органів за допомогою можуть розміщуватись у формі телевізійних оголошень, повідомлень в ефірі радіомовлення або в друкованих періодичних виданнях із вказівкою контактних телефонів, адрес підрозділів МВС. Крім того, зв'язок правоохоронних органів із населенням через ЗМІ може забезпечити виконання наступних заходів:

- попередження і профілактика окремих видів злочинів шляхом інформування населення про обставини їх вчинення;- спонукання громадян вжити заходи щодо усунення виявлених причин та умов, що сприяють вчиненню злочинів;- інформування про обставини тієї чи іншої події з метою попередження або спростування слухів, виникнення паніки серед населення, тощо;- формування і підтримання авторитету органів внутрішніх справ серед населення;- реабілітації невинуватих осіб.

Реалізовуватись вказані заходи можуть шляхом організації спільних телепередач, добових або щотижневих повідомлень у новинах, трансляції виступів керівників практичних підрозділів МВС та результатів їх інтерв'ювання.

 


27.05.2014; 21:02
хиты: 178
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь