пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

70. Організаційно-тактичні основи підготовки і призначення судових експертиз.

Призначення та організація судових експертиз в Україні здійснюється згідно з Законом України «Про судову експертизу» (1994) та Інструкцією про організацію провадження судових експертиз в науково-дослідних судово-експертних установах Міністерства юстиції України (1988).

Юридичною підставою для проведення судової експертизи на стадії попереднього слідства є мотивована постанова  компетентних органів і посадових осіб: слідчого або органу дізнання, у провадженні яких знаходиться кримінальна справа, прокурора, який виконує нагляд за слідством, начальника слідчого відділення (відділу, управління).

Тактика призначення та порядок проведення експертизи передбачає організацію дій експертів і спеціалістів, які залучаються для дослідження обставин справи, вирішення спеціальних питань, необхідних для встановлення істини по справі.

В процесі проведення експертизи, слідчий виконує організаційну і керуючу роль, повинен забезпечити процесуальні умови  діяльності експерта, забезпечити права учасників, ознайомити експерта із справою в необхідному обсягу.

Також підготовка до призначення та проведення судової експертизи включає: Визначення мети та конкретних завдань експертного дослідження; Визначення експертної установи або експерта; Підготовку матеріалів для дослідження; Винесення постанови про проведення експертизи, формулювання завдання експерту; Підготовку зразків для дослідження; Створення умов для проведення експертизи, якщо остання проводиться поза експертною установою.

Матеріали  до експертної установи доставляють поштою, спецзв’язком або кур’єром.

Під час підготовки матеріалів на експертизу, слідчий взаємодіє з спеціалістом: у виборі експерта, визначенні мети експертизи та її виду, формулюванні конкретного завдання (які необхідно зразки і як їх одержати тощо). Якщо експертиза проводиться поза експертною установою, то слідчий створює експерту необхідні умови для роботи,  матеріалами, забезпечення технічними засобами, приміщенням. У провадженні експертизи інколи бере участь слідчий,  з дозволу останнього може  бути присутній обвинувачений (особливо при планово-економічних експертизах). В процесі проведення судово-медичної та психіатричної експертиз слідчий взаємодіє з органами дізнання з питань забезпечення  охорони, доставки обвинуваченого на експертизу. Визначення мети експертизи та формулювання питань складають одне з головних завдань підготовки судової експертизи. Як правило, під час призначення експертизи питання формулюються відносно таких типових обставин:

  • причинного зв’язку між явищами та його наслідками;
  • часу, напряму дії, швидкості, сили, послідовності та інших параметрів досліджуваного процесу;
  • властивостей та стану досліджуваних об’єктів (наприклад, судимість, вік, статева зрілість, справність зброї тощо); родової належності та індивідуальної тотожності.

 

 


27.05.2014; 21:02
хиты: 156
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь