пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

69. Організаційно-тактичні основи одержання зразків для порівняльного дослідження.

Отримання зразків для порівняльного дослідження - це самостійна слідча дія, мета якої - отримання у підозрюваного, обвинуваченого, свідка, потерпілого об’єктів, що являються продуктами життєвої діяльності їх організму або інших, що утворюються ними, необхідних для порівняння з речовими доказами для їх ідентифікації, чи встановлення родової (групової) належності.

В разі потреби слідчий має право винести постанову про вилучення або відібрання зразків почерку та інших зразків, необхідних для експертного дослідження. Про відібрання зразків складається протокол. Зразки зберігаються за правилами зберігання речових доказів.

Зразок для порівняльного дослідження - це матеріальний об’єкт, який використовується для порівняння з речовими доказами з  метою ідентифікації, встановлення родової (групової) належності живих осіб, речей, тварин, встановлення особи померлого та інших обставин справи.  Зразки можуть вилучатися в процесі виїмки, обшуку чи окремо і оформлюються відповідним протоколом за правилами КПК України. Зразки можуть відбиратись у підозрюваного, обвинуваченого, свідка, потерпілого, які викликаються для відібрання зразків за правилами виклику на допит. При відібранні зразків у неповнолітніх запрошуються їх батьки або інші законні представники.

Перша група - зразки, що відображають фіксовані ознаки інших матеріальних об’єктів (зразки слідів пальців рук, ніг, знаряддя, зразки почерку та інше). Друга група - зразки, що відображають свої особисті ознаки, тому що являються часткою якогось об’єкту чи сукупності об’єктів (зразки крові, слини, готової продукції).

Зразки можуть бути вільними (щоденники, листи та інше, що не створені заради експериментального дослідження) та експериментальними - ті, що створені заради дослідження (зразки... та ін.), або відносно-вільними.

Підготовка отримання зразків. Слідчий повинен визначитись скільки і яких саме зразків йому потрібно.Спеціаліст може приймати участь в підготовці і отриманні самих зразків (консультації, професійність отримання. Наприклад: лікар отримує зразки слини та ін.). Спеціалістами можуть бути: лікар, фельдшер, інженерно-технічні працівники, криміналісти та ін.

Підготовка технічних засобів. Існує три групи технічних засобів:

  • Ті, що дозволяють виготовити зразки (дактилокарти, зліпочні маси та ін.)
  • Ті, що дозволяють зафіксувати процес отримання зразків (фотоапарат, кінокамера та ін).
  • Ті, що дозволяють упакувати зразки (ящики, конверти, пакети, пробірки та ін.).

Вимоги до зразків: Безумовність походження зразка від відповідного об’єкту; Отримання зразків, що відповідають меті дослідження; Отримання зразків в необхідній кількості.

Дані вимоги забезпечують тактичні прийоми отримання зразків:

  • безумовність походження (від відповідного об’єкту);
  • зразки, що відповідають меті дослідження (тобто саме тих, а не інших);
  • зразки в необхідній кількості (щоб їх кількість відповідала технічним чи лабораторно-хімічним вимогам умов порівняльного дослідження); отримання зразків належною особою і відповідно вимог закону; створення належних умов для отримання зразків.

 

 


27.05.2014; 21:02
хиты: 788
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь