пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

67. Організаційно-тактичні основи відтворення обстановки й обставин події (у формі перевірки й уточнення показань на місці).

Шляхом відтворення обстановки і обставин події можуть бути перевірені показання обвинувачених, пі­дозрюваних, свідків і потерпілих, результати оглядів, впізнання та інших слідчих дій. При цьому іноді мається на меті уточнення окремих обставин досліджуваної події. Рішення про відтворення обстановки і обставин по­дії приймається на основі зібраних у кримінальній справі матеріалів. Після прийняття рішення про відтворення обста­новки і обставин події проводиться комплекс підготов­чих заходів, які умовно можна поділити на дві стадії. На першій стадії ведеться підготовка до відтворен­ня обстановки і обставин події перед виїздом на місце. При цьому здійснюються такі заходи: визначаються міс­це і час проведення відтворення; вирішуєтьая питання про зміст дослідів і послідовність їх проведення; готують­ся науково-технічні засоби для фіксації ходу і резуль­татів відтворення; підбираються потрібні для дослідів речові докази, обладнання та всі інші допоміжні мате­ріали; визначаються учасники цієї слідчої дії. На другій стадії, безпосередньо на місці проведен­ня відтворення обстановки і обставин події, - підготовча робота. Обов'язковими учасниками відтворення обстановки і обставин події, відповідно до ст. 194 КПК України, є слід­чий і поняті. Загальні тактичні умови проведення перевірки пока­зань на місці полягають у слідуючому: 1. Показання можуть перевірятися лише на тому місці, де відбувалася подія, яка є предметом перевірки. Не можуть мати доказового значення результати пере­вірки показань в іншому, навіть максимально схожому, місці, оскільки при цьому був би порушений найістотніший принцип, що являє собою суть даної слідчої дії — порівняння показань з фактичною обстановкою на місці.  2. Перевірка показань на місці можлива при умо­ві, коли особа, яка дала згоду на це, з достатньою точ­ністю і повнотою пам'ятає обстановку на цьому місці і може показати, де саме вона вчинила певні дії. 3. Особа, показання якої перевіряються, повинна сама, без будь-якого підказування, показувати, де і що відбувалося.  4. Якщо перевіряються показання кількох осіб що­до однієї і тієї самої події, кожна з них виводиться на місце окремо. Групова перевірка показань двох або біль­ше осіб одноразово втрачає будь-яке доказове значення. 5. Перевірка показань на місці неприпустима, коли в цьому немає дійсної потреби, а обставини, пов'язані з місцем, про яке йдеться в показаннях, можуть бути вичерпно перевірені іншим шляхом. В процесі перевірки показань на місці в разі потре­би провадиться фото- і кінозйомка, складаються схеми тощо. Метою такої фіксації ходу слідчої дії є нагляд­не відображення обстановки, описаної в протоколі, всіх місць, які вказані особою, що її показання переві­ряються.

Перевірки показань на місці оформляється протоколом відтворення обстановки і обставин події і складається за загальними вимогами кримінально-процесуального закону щодо протоколів слідчих дій.

У процесі перевірки показань на місці слідчий може розв'язувати такі завдання: 1) переконується в існуванні місця, про яке йшлося в показаннях; 2) перевіряє відповідність опису ознак обстановки в показаннях конкретної особи дійсній обстановці на місці; 3) встановлює наявність слідів чи предметів, які підтверджують зміст показань (одержання нових доказів); 4) визначає напрямок руху учасників досліджуваної події, їх взаємне розташування в той чи інший момент розвитку події злочину; 5) зіставляє опис обстановки на місці та в показаннях підозрюваних, обвинувачених, потерпілих чи свідків.

 

 


27.05.2014; 21:02
хиты: 152
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь