пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

52. Організаційно-тактичні основи огляду місця події.

Огляд місця події - це невідкладна слідча дія, спрямована на дослідження території (приміщення або споруди), де відбулася подія, що містить ознаки злочину, або настав її результат, зміст якої складає комплекс пізнавально-засвідчувальних операцій, що полягають у пошуку, виявленні, закріпленні, вилученні, дослідженні, перевірці та оцінці слідів злочину та інших речових доказів. Огляд місця події у невідкладних випадках може бути проведений до порушення кримінальної справи.

Безпосередньо огляд місця події здійснюється статичним та динамічним методами. Особливість першого полягає в тому, що під час огляду за цим методом ні слідчий, ні інші особи не торкаються, як правило, предметів і слідів, не зрушують їх з місця. Проводячи огляд, слідчий звертає увагу на всі деталі обстановки і сліди, особливо на предмети, які були об'єктом злочинного посягання, на знаряддя злочину та ін. В процесі статичного огляду чи зразу ж після нього слідчий фіксує все, що він виявив: робить чорнові записи для протоколу, здійснює фото- і кінозйомку, вимірювання та креслення чи ескізи. При цьому місце події орієнтується по сторонах світу за допомогою компасу. Після закінчення статичного огляду слідчий застосовує метод динамічного огляду:, всебічно оглядають окремі предмети, при потребі зрушуючи їх з місця, беручи в руки. Огляд місця події закінчується узагальненням і оцінкою всіх виявлених даних з метою з'ясування, чи вирішено всі завдання огляду.

Для закріплення інформації, відображеної у фізичних ознаках матеріальних об'єктів, застосовується предметна форма. Це приєднання в натурі предмета, носія інформації чи виготовлення фізично подібних моделей у вигляді знімків та відбитків. Також при провадженні слідчих дій можуть застосовуватися кінозйомка, фотозйомка та відеозапис. . Обов'язковим засобом фіксації любої слідчої дії є складання протоколу.

 

 


27.05.2014; 21:02
хиты: 814
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь