пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

43. Особистий статус і «національність» юридичної особи

Поняття "національність" юридичної особи є публічно-правовим. Воно часто визначається через поняття "приналежність до певної держави", означає державу взагалі, до якої юридична особа "прив'язана" через своє знаходження у ній, тобто йдеться не про цивілістичне, а про конфліктне значення. Мова йде про такі зв'язки між юридичною особою та державою, які надають державі право здійснювати юрисдикцію та впливати на юридичні особи.

Поняття "особистий статут" використовується переважно у міжнародному приватному праві. Внаслідок проведеного аналізу наукової літератури з міжнародного приватного права можна дійти висновку про те, що поняття "особистий статут" юридичної особи означає її правове становище, зокрема, чи є ця особа юридичною чи просто спілкою фізичних осіб; порядок її створення та припинення існування; структуру; управління нею; поширення певного правового режиму; визначення обсягу правоздатності; реалізацію ліквідаційного залишку після припинення її діяльності. Тобто, це поняття, використовуване у міжнародному приватному праві, означає сукупність понять, використовуваних у цивільному праві -"правовий статус" і "правове положення", бо воно поєднує характеристики, пов'язані зі стабільним правовим станом суб'єкта і постійно змінюваною сукупністю прав і обов'язків особи, обумовленою її вступом у певні правовідносини.

"Національність" юридичної особи - це приналежність до певної держави. "Особистий закон" - це право певної держави. Підтвердженням вказаного є ст. 25 за назвою: "Особистий закон юридичної особи" Закону України "Про міжнародне приватне право" від 2005 р., у ч. 1 якої зазначено, що особистим законом юридичної особи вважається право держави місцезнаходження юридичної особи. До того ж у ст. 26 за назвою "Цивільна правоздатність та дієздатність юридичної особи" Закону України "Про міжнародне приватне право" від 2005 р. вказано, що цивільна правоздатність та дієздатність юридичної особи визначається особистим законом юридичної особи. Таким чином, не можна погодитися з твердженням про те, що "національність" юридичних осіб визначається через їх особистий статут.

 


25.05.2014; 15:58
хиты: 133
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь