пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

36. Правовий режим майна

Щодо визначення правового стану майна застосовується закон місцезнаходження речі (lex rei sitae). Ця колізійна прив'язка дозволяє обрати законодавство для вирішення питань, пов'язаних зг правом власності. Так, відповідно до ч. 1 ст. 5693 Цивільного кодексу України право власності на річ визначається за законом країни, де ця річ знаходиться.

Оскільки законодавство багатьох держав розрізняє статус рухомого та нерухомого майна, застосовуються різні колізійні прив'язки. Як правило, статус нерухомого майна визначається за законом країни, на території якої воно знаходиться. Такою є, наприклад, ч. 1 ст. 31 Договору між Україною і Литовською Республікою про правову допомогу та правовідносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах 1994 p., відповідно до якої правовий статус нерухомого майна визначається за законодавством Договірної Сторони, на території якої воно знаходиться.

Стосовно рухомого майна може застосовуватися особи-стий-закон володільця. Так, ч. 1 ст. 570 Цивільного кодексу України вказує, що відносини щодо спадкоємства визначаються за законом тієї країни, де спадкодавець мав останнє постійне місце проживання. У цьому випадку законодавець використав прив'язку lex domicilii.

 


25.05.2014; 15:58
хиты: 123
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь