пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

16. Поняття і класифікація міжнародних конференцій

міжнародна конференція — це зустріч офіційних представників двох або більше держав для обговорення питань, що представяють взаємний інтерес.
Слід мати на увазі, що розрізнення в найменуванні конференції (конгрес, нарада, зустріч і т.д.) не мають особливого юридичного значення. Водночас слід враховувати, що як правовий інститут міжнародні конференції мають багато спільного з міжнародними організаціями: — вони являють собою збори представників держав;— для забезпечення діяльності конференції створюються робочі органи (комітети, комісії);— ці органи діють на основі правил, установлених державами-учасницями конференції.
Основна відмінність конференцій від міжнародних організацій полягає в тому, що конференції — це тимчасові органи. Крім того, зазвичай цілями міжнародної конференції є:а) розроблення і прийняття тексту міжнародного договору (наприклад, прийняття Конвенції про право міжнародних договорів на Віденській конференції 1968-1969 років);б) обговорення певної актуальної міжнародної проблеми або проблем і прийняття спільної заяви (наприклад, Декларація Ріо-де-Жанейро Конференції ООН з навколишнього середовищу);в) обмін думками й інформацією з певної міжнародної проблеми або проблем і вироблення рекомендацій (наприклад, Гельсінський документ 1992 року «Виклик часу змін», прийнятий у рамках Конференції НБСЄ).
Конференції розрізняють за різними основами:
— у залежності від суб'єкта, який скликає кон" ференцію: а) конференції, що скликаються в рамках міжнародних організацій (наприклад, кодифікаційні конференції); б) конференції, що скликаються поза міжнародними організаціями;
— у залежності від представництва учасниківконференції: а) універсальні; б) регіональні конференції;
— у залежності від рівня представництва держав, котрі приймають участь у конференціях: а) конференції за участю вищих керівників держав; б) конференції міністрів закордонних справ; в) конференції послів і т.д;
— у залежності від питань, що входять до порядку денного: а) конференції мирні; б) політичні; в) економічні; г) дипломатичні; д) змішані.
— у залежності від періодичності скликання конференцій: а) періодичні, що скликаються через певний період часу (наприклад, конференції, що проводилися в рамках НБСЄ); б) конференції ad hoc — що скликаються державою-ініціатором (державами) або міжнародною організацією для одноразової роботи з метою вирішення певної проблеми. В даний час більшість конференцій, що скликаються, є конференціями ad hoc.

 


25.05.2014; 15:58
хиты: 134
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь