пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

66. Подання апеляційної скарги

Місцевий господарський суд у п'ятиденний строк повинен надіслати одержану апеляційну скаргу або (подання) разом зі справою відповідному апеляційному господарському суду.
Згідно з ч. 4 ст. 85 ГПК у разі подання апеляційної скарги або внесення апеляційного подання рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апе­ляційною інстанцією.
Відповідно до загального правила, зазначеного у ст. 93 цього Кодексу, апеляційна скарга подається, а апеляційне подання вноситься протягом 10 днів з дня прийняття рішення місцевим господарським судом, а у разі якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення — з дня підписання рішення. Зазначений строк є процесуальним, законодавцем встановлено, що перебіг процесуального стро­ку, обчислюваного днями, починається наступного дня після календарної дати або настання події, якими визначено його початок. У ч. 1 ст. 93 ГПК зазначена подія, якою визначається початок перебігу процесуального строку — прийняття рішення місцевим господарським судом. Отже, перебіг процесуального строку внесення апеляційної скарги (подання) починається наступного дня після дати прийняття господарським судом першої інстанції оскаржуваного рішення або ухвали, яка може бути оскаржена, та закінчується на десятий день. При цьому необхідно мати на увазі, що відповідно до приписів ч. 4 ст. 51 ГПК процесуальна дія, якою є внесення апеляційної скарги (подання) та для якої встановлено строк, може бути вчинена до 24 години останнього дня строку, а відповідно до ч. З зазначеної статті, якщо останній день строку припадає на неробочий день, то днем закінчення строку вважається перший наступний за ним робочий день.
В разі оголошення господарським судом у судовому засі­данні лише вступної і резолютивної частини рішення, перебіг визначеного процесуального строку починається з дня підпи­сання рішення, оформленого відповідно до приписів ст. 84 Кодексу. Отже, з метою дотримання строків оскарження, в цьому випадку потрібно мати повний текст рішення з відміт­кою про дату його підписання.
Подання апеляційної скарги після закінчення строку, встановленого ч. 2 ст. 93 ГПК, або особою, яка не має права на її подання, внесення прокурором апеляційного подання з порушенням його компетенції, визначеної ст. 37 Закону «Про прокуратуру», подання апеляційної скарги на ухвалу місцевого господарського суду, яка не підлягає оскарженню, виключають перегляд судових актів місцевого господарського суду в апеля­ційному порядку. У таких випадках апеляційний господарський суд повинен відмовити у прийнятті апеляційної скарги і винести з цього приводу відповідну ухвалу. Однак вищевказане є не нор­мою ГПК, а лише роз'ясненням Вищого господарського суду, що має рекомендаційний, а не обов'язковий характер, тому не завжди апеляційний господарський суд відмовляє у прийнятті апеляційної скарги на ухвалу місцевого господарського суду, яка не підлягає оскарженню.

 

 


06.11.2013; 13:52
хиты: 266
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь