пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

53. Порядок подання позовної заяви

Однією з передумов права на подання позову є те, що спір має бути підвідомчим господарському суду. Подання позову — відсутність рішення зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав господарського суду або іншого органу, який вирішує спори в межах своєї компетенції чи справі у провадженні цих органів з такого спору, тобто щодо тотожного позову. Третьою передумовою є наявність статусу юридичної особи чи статусу громадянина — суб’єкта підприємницької діяльності як у позивача, так і відповідача.

Позовна заява подається до господарського суду. Але для окремих категорій спорів, що визначені ч.1-2 ст. 5 ГПК України, необхідним є дотримання правил досудового врегулювання спорів. Окрім цієї вимоги слід також враховувати і правила щодо підвідомчості та підсудності господарських спорів.

Відповідно до ч. 1 ст. 56 ГПК України позивач, прокурор чи його заступник зобов’язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів, якщо цих документів у сторін немає. Такий самий обов’язок покладається на позивача в разі залучення до участі у справі іншого відповідача.

Відповідно до ч. 1 ст. 57 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують:

- вжиття заходів досудового врегулювання господарського спору, у випадках, передбачених ст. 5 ГПК України, з кожним із відповідачів (у спорах, що виникають при укладенні, зміні та розірванні договорів, — відповідно договір, проект договору, лист, який містить вимогу про укладання, зміну чи розірвання договору, відомості про пропозиції однієї сторони і розгляд їх у встановленому порядку, відповідь другої сторони, якщо її отримано, та інші документи;

-  у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, — копія претензії, докази її надсилання відповідачеві, копія відповіді на претензію, якщо відповідь отримано);

-  відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів;

-  сплату державного мита у встановлених порядку і розмірі;

-  сплату витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу;

-  обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

 До позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Для правильного оформлення позову необхідно чітко визначити ціну позову, яка визначається за правилами ч. 1 ст. 55 ГПК України. В ціну позову включаються також зазначені в позовній заяві суми неустойки (штрафу, пені), а якщо вони не зазначені, — їх суми визначаються суддею. Ціну позову визначає позивач. Якщо в позовній заяві неправильно зазначена сума позову, то вона визначається суддею.

 

 


06.11.2013; 13:52
хиты: 228
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь