пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

50. Припинення запобіжних заходів

 Запобіжні заходи припиняються у разі:

  • неподання заявником відповідної позовної заяви у строк, встановлений частиною третьою статті 43-3 цього Кодексу;
  • відмови господарським судом у прийнятті позовної заяви з підстав, передбачених частиною першою статті 62 цього Кодексу - Відмова у прийнятті позовної заяви;
  • невиконання позивачем вимог, передбачених статтею 63 цього Кодексу;
  • винесення господарським судом ухвали про скасування ухвали про вжиття запобіжних заходів.

 

 

 

51. Відшкодування шкоди, завданої вжиттям запобіжних заходів.

 Господарський суд може зобов’язати заявника забезпечити його вимогу заставою, достатньою для того, щоби запобігти зловживанню запобіжними заходами, яка вноситься на депозит господарського суду.

Введення такого засобу забезпечення заявлених вимог як застава певним чином стимулюватиме заявника, що звертається до господарського суду, діяти виважено та обґрунтовувати правомірність своїх дій наявною загрозою порушення його прав або неможливістю витребувати докази, що їх може надати лише відповідач.

Мета застосування застави полягає в тому, що у випадку набрання законної сили рішенням господарського суду щодо відмови у задоволенні позову особа, щодо якої вжито запобіжних заходів, має право на відшкодування шкоди, завданої вжиттям цих заходів.

У разі внесення заявником застави компенсація завданої відповідачеві шкоди, що сталася через вжиття запобіжних заходів, підлягає виплаті за рахунок цієї застави. Хоча застосування запобіжних заходів у багатьох випадках є необхідною гарантією виконання майбутнього рішення господарського суду, не слід відкидати можливості неправомірного вжиття таких заходів або настання наслідків, передбачених господарським процесуальним законодавством.

Іншою процесуальною гарантією захисту прав відповідача право вимагати відшкодування шкоди, завданої вжиттям запобіжних заходів, але лише з підстав, передбачених ст. 43-10 ГПК України, а саме: у випадку припинення запобіжних заходів, відмови заявника від позову або набрання законної сили рішенням суду щодо відмови у задоволенні позову.

 

 


06.11.2013; 13:52
хиты: 175
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь