пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

36. Встановлення та обчислення процесуальних строків

Процесуальні дії вчиняються у строки, встановлені ГПК. У тих випадках, коли процесуальні строки не встановлено, вони призначаються господарським судом.

Строки для вчинення процесуальних дій визначаються точною календарною датою, зазначенням події, що повинна неминуче настати, чи періодом часу. В останньому випадку дію може бути вчинено протягом всього періоду.

Перебіг процесуального строку, обчислюваного роками, місяцями або днями, починається наступного дня після календарної дати або настання події, якими визначено його початок.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, ратифікованої Законом від 17.07.97  гарантує кожній фізичній або юридичній особі право на розгляд судом упродовж розумного строку цивільної, кримінальної, адміністративної або господарської справи, а також справи про адміністративне правопорушення, в якій вона є стороною.

Розумними вважаються строки, що є об'єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені ГПК строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень.

Якщо початок перебігу строку пов'язується з відповідною подією, то перебіг строку починається з наступного дня після настання відповідної події. Наприклад, відповідно до ст. 203 ЦПК. що визначає строки, на які зупиняється провадження у справі, провадження у справі зупиняється до припинення перебування сторони у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан, на строковій військовій службі, альтернативній (невійськовій) службі, службового відрядження; на час хвороби сторони; до розшуку відповідача; на час проведення експертизи; до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи.

Строк, що визначається роками, закінчується у відповідні місяць і число останнього року цього строку

Якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день

Перебіг строку, закінчення якого пов'язане з подією, яка повинна неминуче настати, закінчується наступного дня після настання події, наприклад, набуття особою цивільної процесуальної дієздатності, а саме — досягнення повноліття. Виняток становлять справи, у яких особи до досягнення повноліття відповідно до законодавства можуть самостійно брати участь у спорах.

Строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення позовна заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здано на пошту чи вони передані іншими відповідними засобами зв'язку, тобто якщо дію можна вчинити поза судом, то строк триває до 24 годин; особа може передати апеляційну скаргу до спливу календарної доби поштою чи іншими засобами зв'язку, але у неї повинні бути офіційно та належно оформлені докази такого відправлення, оскільки від цього залежатиме вирішення питання, пропущено процесуальний строк чи ні.

 


06.11.2013; 13:52
хиты: 295
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь