пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

75.Процедура судового розгляду.

Кримінально-процесуальний закон, практика і теорія виділяють декілька структурних елементів судового розгляду – частин, які об’єднують окремі процесуальні дії в певні групи з чітко окресленим змістом:

1) підготовча частина судового засідання;2) судовий розгляд;3) судові дебати;4) останнє слово підсудного;

5) постановляння і проголошення судового рішення.

Підготовча частина судового засідання. Порядок:

1) відкриття судового засідання . 2) перевірка явки учасників судового розгляду.3) повідомлення про здійснення фіксування судового розгляду. 4) оголошення складу суду і роз’яснення право відводу. 5) роз’яснення прав і обов’язків учасникам судового розгляд.  6) вирішення питання про можливість розгляду справи у випадку неявки кого-небудь з учасників судового розгляду або інших викликаних у судове засідання осіб;7) видалення свідків із залу суду.

Судовий розгляд.Порядок: 1) початок судового розгляду (ст.347 КПК). 2) роз'яснення обвинуваченому суті обвинувачення (ст.348 КПК). 3) визначення обсягу доказів, що підлягають дослідженню, та порядку їх дослідження (ст.349 КПК). 4) розгляд судом клопотань учасників судового провадження (ст.350 КПК). Процесуальний порядок дослідження доказів:

- допит обвинуваченого; - допит свідка).- допит потерпілого. - пред'явлення для впізнання. 

- допит експерта в суді.  - дослідження речових доказів..- дослідження документів. - дослідження звуко- і відеозаписів (ст. 359 КПК). 

5) закінчення з'ясування обставин та перевірки їх доказам.

Судові дебати й останнє слово підсудного.Порядок:

1) судові дебати. 2) репліки. Після закінчення промов учасники судових дебатів мають право обмінятися репліками. Право останньої репліки належить обвинуваченому або його захиснику.

3) останнє слово обвинуваченого.

Постановлення судового рішення.Порядок:

1) вихід суду для ухвалення судового рішення (ст.366 КПК). 2) проголошення судового рішення (ст.376 КПК).

3) звільнення обвинуваченого з-під варти (ст.377 КПК).

Види судових рішень1. Судове рішення, у якому суд вирішує обвинувачення по суті, викладається у формі вироку.2. Судове рішення, у якому суд вирішує інші питання, викладається у формі ухвали.

Судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим.

Виправдувальний вирок ухвалюється у разі, якщо не доведено, що:

1) вчинено кримінальне правопорушення, в якому обвинувачується особа;2) це кримінальне правопорушення вчинене обвинуваченим;3) в діянні обвинуваченого є склад кримінального правопорушення.4) встановлена відсутність події кримінального правопорушення;5) встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення.

Вирок суду складається зі вступної, мотивувальної та резолютивної частин.

Ухвала, що викладається окремим документом, складається з:

1) вступної частини,2) мотивувальної частини,3) резолютивної частини із зазначенням:

Суд має право з власної ініціативи або за заявою учасника кримінального провадження чи іншої заінтересованої особи, виправити допущені в судовому рішенні цього суду описки, очевидні арифметичні помилки незалежно від того, набрало судове рішення законної сили чи ні. Якщо судове рішення є незрозумілим, суд, який його ухвалив, за заявою учасника судового провадження чи органу виконання судового рішення ухвалою роз'яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його зміст. Суд розглядає заяву про роз'яснення судового рішення протягом десяти днів із повідомленням особи, яка звернулася із заявою про роз'яснення судового рішення та учасників судового провадження.

 

 


02.11.2013; 13:50
хиты: 481
рейтинг:+1
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь