пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

8 ДІЇ, ЩО ДЕЗОРГАНІЗУЮТЬ РОБОТУ ВИПРАВНО-ТРУДОВИХ УСТАНОВ


- злочинні діяння, вчинені особами, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі. Відповідно до 
ст. 69 -1 Кримінального кодексу України такі злочини караються дод. позбавленням волі на строк від 3 до 8 років. Якщо такі дії вчинено особливо небезпечним рецидивістом або особою, засудженою за тяжкий злочин, то вони караються позбавленням волі на строк від 8 до 15 років.

Об'єктивна сторона даного злочину полягає у діях, що можуть мати такі форми: тероризування засуджених; напад на адміністрацію;організація з цією метою злочин, угруповання; активна участь у такому угрупованні. Під тероризуванням засуджених, які стали на шлях виправлення, слід розуміти випадки знущання, насильства чи погрози застосування насильства (нанесення побоїв, тілесних ушкоджень тощо). Напад на адміністрацію місця позбавлення волі полягає у вчиненні таємно або відкрито насильн. дій стосовно представників адміністрації у зв'язку з їх службовою діяльністю (зв'язування, відбирання зброї, нанесення тілесних ушкоджень, убивство тощо). Як організацію злочин, угруповань слід розуміти дії по створенню об'єднання з 2 або більше засуджених для нападів на адміністрацію випр.-труд. установи або тероризування засуджених, які стали на шлях виправлення, а також дії з вербування засуджених у члени угруповання, розробку плану діяльності та керівництво угрупованням тощо. Активна участь у злочин, об'єднаннях може виражатися у підмовлянні окр. засуджених до насильн. дій проти ін. засуджених або адміністрації, у пошуку засобів, предметів чи знарядь злочину, у безпосередніх нападах.
Місцями скоєння таких злочинів є: випр.-труд. колонії — поселення, колонії загального, посиленого, суворого та особливого режиму; трансп. засоби для етапування засуджених; місця виконання засудженими тих чи ін. робіт тощо.
Об'єкт злочину -встановлений порядок відбування покарання у вигляді позбавлення волі або обмеження волі та нормальна діяльність адміністрації виправних установ.

Потерпілими від злочину можуть бути: особи, засуджені до позбавлення волі або обмеження волі, які відбувають це покарання у виправних установах; представники адміністрації цих установ. Представниками адміністрації є посадові особи, які  на підставі ст.70 КВК користуються правом застосування заходів заохочення та стягнення до засуджених. Об'єктивна сторона злочину полягає в тероризуванні у виправно-трудових установах (ВТУ) засуджених або нападі на адміністрацію, а також створенні з цією метою організованої групи або активній участі в такій групі.
Напад на адміністрацію, поєднаний з умисним вбивством, заподіянням тяжких тілесних ушкоджень, слід кваліфікувати за сукупністю злочинів. Під організацією організованої групи слід розуміти створення добре організованої групи, яка відповідає характеристиці, даній в ч.З ст.28 КК, з метою вчинення нападу на адміністрацію ВТУ або тероризування засуджених. Під активною участю в такій групі слід розуміти будь-які форми діяльності, зазначеної у ч.3 ст.28 КК. Дезорганізація роботи ВТУ означає перешкоджання нормальній діяльності ВТУ.

 Суб'єкт злочину -спеціальний. Ним може бути лише особа, яка відбуває покарання у вигляді позбавлення чи обмеження волі. Суб'єктивна сторона злочину характеризується виною у вигляді прямого умислу

 

 


хиты: 360
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь