пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

48. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування в адміністративному процесі

Організація системи органів державної влади в Україні здійснюється на основі конституційного принципу поділу влади на законодавчу, виконавчу та судову (ст.. 6 Конституції України). Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у межах, встановлених Основним Законом України і відповідно до законів України.
Враховуючи ту обставину, що в Україні функціонує значна кількість державних органів, то відповідно, їх повноваження, завдання та функції закріплені у різних за своєю юридичною силою нормативно-правових актах: Конституції України, кодексах і законах України, указах Президента України. Так, правовий статус законодавчого органу держави закріплено у Розділі IV „Верховна Рада України” Конституції України, відповідно до якого єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент - Верховна Рада України.  Безпосередньо повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування в адміністративному процесі закріплені у ст. 60 КАС України, відповідно до якої у випадках, встановлених законом, ці органи можуть звертатися до адміністративного суду.
Також органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі у справі як законні представники або вступити у справу за своєю ініціативою з метою виконання покладених на них повноважень. Так, одним із основних принципів здійснення місцевого самоврядування визнано судовий захист прав місцевого самоврядування (ст. 4 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні"). Органи та посадові особи місцевого самоврядування мають право звертатися до суду щодо визнання незаконними актів місцевих органів виконавчої влади, інших органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які обмежують права територіальних громад, повноваження органів та посадових осіб місцевого самоврядування (п. 4 ст. 71 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні").
Органи місцевого самоврядування звертаються до адміністративного суду із позовом за наявності таких обставин.1. У разі відмови органів Міністерства юстиції України зареєструвати статут територіальної громади (п. 3 ст. 19 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні")2. У разі необхідності визнання незаконними актів органів виконавчої влади, інших органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які обмежують права територіальної громади, а також повноваження органів та посадових осіб місцевого самоврядування (п. 1 ст. 38 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні").
Суб'єктами, які безпосередньо від імені органів місцевого самоврядування вправі звертатись до судових органів із адміністративним позовом з метою захисту прав, свобод та інтересів інших осіб, або з метою реалізації покладених на них завдань, є:— виконавчі органи сільських, селищних, міських рад;— сільський, селищний, міський голова;
— районні і обласні ради;— голова районної, обласної, районної у місті ради (п. 6 ст. 55).
Тому формами участі органів державної влади та органів місцевого самоврядування в адміністративному процесі можна вважати: 1) порушення адміністративної справи у суді першої інстанції з приводу необхідності захисту прав, свобод та інтересів інших осіб; 2) участь у справі в якості законних представників; 3) вступ у справу з метою виконання покладених на них повноважень.
Особливістю повноважень органів державної влади та органів місцевого самоврядування в адміністративному процесі (ст. 61 КАС України) є те, що:
1) ці органи не можуть закінчувати справу примиренням;
2) відмова цих органів від адміністративного позову або зміна позовних вимог не позбавляє особу, на захист прав, свобод та інтересів якої подано адміністративний позов, права вимагати від суду розгляду справи, вирішення адміністративного позову в попередньому обсязі;
3) якщо фізична особа, яка має адміністративну процесуальну дієздатність і на захист прав, свобод та інтересів якої подано адміністративний позов, не підтримує позовних вимог, суд залишає позовну заяву без розгляду.


 


хиты: 351
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь