пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

47. участь прокурора в адміністративному процесі

участь прокурора" в адміністративному процесі обумовлюється: і) його власною ініціативою, або ж він 2) залучається до участі у справі як законний представник за рішенням суду (ч. З ст. 60 КАС України).

Розглядаючи представницьку функцію прокуратури в адміністративному процесі, необхідно наголосити на принциповій відмінності такого представництва від процесуального представництва, яке здійснюється законними представниками, адвокатами чи іншими фахівцями у галузі права.
Представництво здійснюється прокуратурою у зв'язку із юридичними обов'язками виконувати таку функцію, тоді як процесуальне представництво виникає, як правило, на диспозитивній основі, за взаємною згодою сторони процесу та представника.
Відтак, здійснення прокуратурою представницьких функцій у адміністративному процесі за своєю юридичною природою суттєво відрізняється від процесуального представництва у його традиційному розумінні. Відстоюючи інтереси особи в адміністративному суді, прокурор виконує представницькі функції у зв'язку із виконанням Конституції України, Кодексу адміністративного судочинства України, Закону України "Про прокуратуру". Приймаючи участь у адміністративному процесі, прокурор таким чином виконує завдання держави щодо забезпечення реалізації та захисту законних прав, свобод та Інтересів фізичних, юридичних осіб.

Існує декілька підстав здійснення прокуратурою представництва в адміністративному процесі (ст. 36-1 Закону України "Про прокуратуру", п. 1 Наказу Генерального прокурора України "від 19 вересня 2005 року № бгн.).
1. Неспроможність невизначеного кола осіб з будь-яких причин самостійно захистити свої порушені права або реалізувати процесуальні повноваження. Підставою представництва у суді інтересів громадянина є його неспроможність через фізичний чи матеріальний стан, похилий вік або з інших поважних причин самостійно захистити свої порушені чи оспорювані права або реалізувати процесуальні повноваження.
2. Необхідність захистити майнові та інші інтереси держави (економічні, політичні та інші державні інтереси), що порушуються чи можуть бути порушені внаслідок протиправних діянь фізичних або юридичних осіб.
Таким чином, по-перше, прокуратурою може здійснюватись представництво, як інтересів фізичних і юридичних осіб, так й інтересів держави. По-друге, законом (ст. Зб' Закону України "Про прокуратуру") закріплено право прокурорів самостійно визначати підстави для представництва у судах та форму його здійснення у будь-якій стадії судочинства.
Відповідно до зазначеного наказу прокуратурою представницькі функції здійснюються шляхом:
— підготовки та звернення до суду з адміністративними позовами;
— участі у розгляді судами справ за позовами прокурора, у випадках, визначених законом, а також при вступі у справу за ініціативою прокурора;
— ініціювання перегляду незаконних судових рішень;
— забезпечення захисту прав громадян та інтересів держави при виконанні судових рішень.

 


хиты: 496
рейтинг:+1
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь