пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

46. Особливості адміністративної процесуальної правосуб'єктності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

повноважений Верховної Ради України з прав людини — це призначений Верховною Радою України незалежний, політично нейтральний, одноособовий орган державної влади, уповноважений за власною ініціативою, зверненням громадян України, іноземців, осіб без громадянства чи їх представників або народних депутатів України здійснювати на постійній основі контроль за дотриманням конституційніа прав і свобод людини й громадянина та захист прав кожного на території України і в межах її юрисдикції, який діє неформально на власний розсуд та рекомендує корегуючі дії, керуючись у своїй діяльності Конституцією України, законами України, чинними міжнародними договорами, згоду на обов 'язковість яких надана Верховною Радою України.

 у ст. 60 КАС України, у випадках, встановлених законом, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини може звертатися до адміністративного суду ІЗадміністративними позовами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб і брати участь у цих справах.
Основний зміст адміністративного процесуального статусу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини визначено у ст. 101 Конституції України, відповідно до якої саме ця особа здійснює парламентський контроль за дотриманням конституційних прав і свобод людини і громадянина. Тому кожен має право звертатися за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (ст. 55 Основного Закону України)
Відтак Уповноважений Верховної Ради України з прав людини в адміністративній справі виступає одним із її учасників та відноситься до групи осіб, які беруть участь у справі з метою захисту прав, свобод та інтересів інших осіб.
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини — це перш за все конституційна гарантія захисту законних прав, свобод та інтересів людини і громадянина, закріплених чинним законодавством та нормами міжнародного права.
2. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини в адміністративному процесі завжди діє від імені та в інтересах людини і громадянина, які за станом здоров'я чи з інших поважних причин не можуть цього зробити особисто.
3. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини бере участь у розгляді та вирішенні адміністративних справ у специфічній формі: 1) він має право бути присутнім на засіданнях адміністративних судів усіх Інстанцій; 2) він має право на ознайомлення із судовими документами, у тому числі і секретними (таємними), та отримання їх копій; 3) звертатися до суду із заявою, а також особисто або через свого представника брати участь у судовому процесі.
4. Адміністративні процесуальні повноваження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини закріплено у національному законодавстві, а саме: 1) у Конституції України від 28 червня 1996 року; 2) у КАС України та 3) у Законі України "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини " від 23 грудня 1997 року.
5. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, незважаючи на можливість вступу в адміністративний процес в інтересах інших осіб, позбавлений права розпоряджатись предметом спору на власний розсуд. Можливість розпорядження предметом спору негативно б могла вплинути на законні права, свободи та інтереси.
6. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини може порушити адміністративну справу за власною ініціативою або ж вступити у вже розпочатий іншими суб'єктами адміністративний проце

 

 


хиты: 218
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь