пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

31. Характеристика і види доказів в адміністративному процесі.

 Це будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність оспорюваних обставин. Своєю чер­гою фактичні дані, тобто відомості про факт — це інфор­мація, завдяки якій у суду виникає можливість достовірно, об'єктивно сприйняти факт, що має значення правильного вирішення справи'. Докази — це різновид інформації, під якою слід розуміти документовані або публічно оголошені відомості про події та явища, що відбуваються у суспіль­стві, державі та навколишньому природному середовищі

2. Докази як відомості про факти представляють собою відо­браження реальних фактів, є їх відтворенням, яке дозволяє судити про властивість цих фактів вже після того, як вони стали надбанням минулого'.

3. Докази, тобто будь-які фактичні дані (інформація), можуть бути представлені у різній формі. Так, фактичні дані, що мають значення для правильного вирішення справи, мо­жуть бути отримані (встановлені) судом на підставі пояс­нень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів (ст. 69 КАС України).

4. Докази отримуються у встановленій процесуальним зако­ном (КАС України) формі. Недотримання (порушення) форми отримання доказів обумовлює те, що вони при ви­рішенні судом справи до уваги братись не будуть (ст. 69 КАС України).

5. Докази, які використовують для прийняття об'єктивного, повного та законного рішення по адміністративній справі, мають відповідати певним вимогам, тобто докази мають бути належними та допустимими (ст. 70 КАС України).

6. Жоден доказ, який містить інформацію про предмет доказу­вання (обставини публічно-правового спору), не має для суду наперед встановленої сили (ч. І ст. 86 КАС України).

Залежно від джерела одержання відомостей про обстави­ни публічно-правового спору, докази можуть бути особистіс-нтпі, речовими, з.міиіаними.

• Особистісними, тобто це ті докази, які походять від кон­кретної особи, наприклад, від свідків, сторін, третіх осіб ! тощо.

• Речовими, які пов'язані із речами, об'єктами матеріального • світу (письмові та речові докази).• Змшіаними слід вважати докази, котрі поєднують у собі од­ночасно ознаки і різні види доказів.

Із урахуванням зв'язку доказів із обставинами, що підля­гають доказуванню (зв'язок із предметом доказування), дока­зи бувають:

а) прямі. Сутність даного виду доказів полягає у тому, що він однозначно вказує на наявність фактичних обставин пуб­лічно-правового спору, які мають значення для правильно­го його вирішення по суті;

б) непрямі (опосередковані, побічні). На відміну від поперед­нього виду доказів, непрямі докази не дозволяють адмініст­ративному суду зробити однозначний і правильний висно­вок про наявність чи відсутність обставин, які необхідно встановити та довести у судовому засіданні.

За способом утворення докази прийнято класифікувати на первісні та похідні.

Первісні докази безпосередньо формуються під впливом по­дій (досліджуваних фактів), які тепер встановлюються та пере­віряються у судовому засіданні.

похідні докази відтворюють (несуть) у собі ін­формацію, яка зафіксувалась у них не внаслідок самих обста­вин, що доводяться, а внаслідок перенесення даних із іншого джерела, з "інших рук".

 

 


хиты: 249
рейтинг:+1
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь