пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

29. Свідоме і несвідоме.

У структурі свідомості особливе місце займають свідоме і несвідоме. Питання про їх співвідношення завжди хвилюва­ло людину і людство, тому що від відповіді на нього залежить саме розуміння того, що людина може зробити цілеспрямова­но, і те, чого людина не може зробити або робить це не по-людському, як і будь-яка інша жива істота.

Відомий вчений 3. Фрейд порівнював мозок людини з айсбергом, менша частина якого, що здіймається над поверхнею води, — сфе­ра свідомого, а більша частина, що перебуває під водою, — несвідоме (це співвідношення становить 1:10). Тому інформація, яку сприймає наша свідомість, — це лише вузенький струмок порівняно з тим океаном, який омиває наше буття. 

Усвідомлення — це той рівень, на якому інформація перетворюється на знання, стає чіткою й зрозумілою, доказовою.

 Підсвідомість відіграє роль своєрідного резервуару свідо­мості. Саме в ній міститься незапитувана інформація свого і чужого досвіду, закладені можливості різних комбінацій цієї інформації. 

Надсвідомість утворює той рівень, де відбувається син­тез свідомого і підсвідомого, де закладаються основи творчої, а не репродуктивної діяльності. 

Несвідоме — це поняття, яке має дуже широкий спектр тлумачення: від автоматичних дій людини, які не відбилися в її свідомості, до розуміння його як особливої сфери пси­хічної реальності, яка здебільшого визначає життя і вчинки людей.

Прояви несвідомого різноманітні, серед них інформація, яка накопичується як неусвідомлений досвід і залишається у пам'яті людини, — сфера сновидінь, обмовок, інстинктів, "витіснені" бажання, прагнення тощо.

Сама людина є яскравим прикладом єдності свідомого і не­свідомого. Поділ на свідоме й несві­доме є умовним. Цей поділ і умовність використовуються лише для того, щоб показати, що людині притаманна особ­лива здатність — творити суб'єктивний образ об'єктивного світу, а в цьому процесі творення завжди є такі моменти людської діяльності, яких вона не може пояснити.


17.01.2014; 14:39
хиты: 169
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь