пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

23. Проблема взаємодоповнення : матерія-рух-простір-час.

. Матерія – це філософська категорія для позначення об’єктивної реальності, яка відображається органами відчуттів людини, але існує незалежно від них.

Матерії у чистому вигляді не існує. У світі існують лише конкретні матеріальні утворення. Матерію можна розглядати як загальну субстанцію, субстрат будь-яких речей і властивостей, відносин і форм руху.

Невід’ємними властивостями матерії є  рух, простір і час.

Як свідчить практика, оточуючий людину світ знаходиться у постійній зміні, в русі. Ми ніколи не спостерігали матеріальної системи, яка б не знаходилась хоча б у якомусь русі, а була б у стані абсолютного спокою. Отже, рух є невід’ємною, атрибутивною характеристикою матерії, її всезагальною і необхідною властивістю. Матерія існує не інакше ніж в русі, тому рух є способом існування матерії.

Рух є способом існування матерії, а простір та час є формами її існування.

Кожне матеріальне тіло має об’ємні характеристики: довжину, ширину, висоту. Воно співіснує також з оточуючими його іншими тілами, займає своє місце в певній системі. Саме співіснування і місцезнаходження предмета відображаються в понятті «простір». Отже, простір – це об’єктивна форма існування матерії, яка характеризує місцезнаходження і співіснування об’єктів. Разом з тим в дійсності кожне матеріальне утворення є процесом, в ньому відбуваються певні зміни; окрім того, одне явище приходить на зміну іншому. Для характеристики саме цього аспекту матерії у філософії вироблене поняття часу. Час – це об’єктивна форма існування матерії, яка характеризує послідовність розгортання матеріальних систем, тривалість їх буття, швидкість та інтенсивність процесів.


17.01.2014; 14:38
хиты: 232
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь