пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

18. Вчення Г.С.Сковороди.

Вихованцем Києво-Могилянської академії був видатний укр. філософ Г. Сковорода (1722‑1794).

Основне спрямування його праці зводиться до дослідження людини, її існування. Науку про людину та її щастя Сковорода вважав найважливішою з усіх наук.

Григорій Сковорода написав 18 творів, зробив 7 перекладів з латинської російською та українською мовами. Саме в творах і висловлена філософська система. У ній чітко виділяються основні вчення про дві натури; вчення про три світи; вчення про людину; вчення про пізнання та ін.

 Суть вчення про дві натури в тому, що все існуюче у світі має дві сторони (натури): зовнішню, видиму, та внутрішню — невидиму. Причому видима натура мінлива, перехідна, а невидима — існує вічно.

З вченням про дві натури тісно зв'язані вчення про три світи. Тут виражена ідея про те, що вся оточуюча дійсність — це три взаємозв'язані світи: макрокосм, мікрокосм та світ символів.

Макрокосм — це великий світ, або світ природи. Аналізуючи макрокосм, Григорій Сковорода робить філософські висновки. По-перше, природа безкінечна, складається з величезної кількості світів. По-друге, природа (матерія) вічна. По-третє, природа, створення світу підкорюються природним законам. 

Другий світ — це мікрокосм або Людина. Загальні закономірності природи властиві також людині.

Третій світ - світ символів. Символи — це образи, що втілюють будь-яку ідею. Найвищою таємницею символу є слово. В Біблії записано: «Спочатку було слово». А тому книга з книг для Сковороди є Біблія. Це досконалий образ світу символів. Таке в загальних рисах вчення Григорія Сковороди про три світи. Це вчення, як і вчення про дві натури, виступало основним моментом для формування вчення про людину.

Суть вчення про людину полягає:

в ідеї внутрішньої людини. Ідея внутрішньої Людини спрямована на те, щоб довести, що щастя окремої людини досягається моральним удосконаленням.

в ідеї серця людини. Серце в філософії визначається як сфера духовного життя людини.

ідея нерівної рівності. Сенс ідеї полягає в тому, що всі люди, як тіні істинної внутрішньої Людини, рівні перед Богом, але разом з тим вони всі різні.


17.01.2014; 14:37
хиты: 187
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь