пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

12. Західноєвропейське просвітництво.

На рубежі 17-18ст. в країнах західної Європи починає складатися нова світоглядна ситуація зумовлена кардинальнми змінами в соціально-економічному і політичному житті. Системоутворюючим ядром цих системних координат стають ідеї просвітництва, які дали назву новій культурно-історичній епосі.

Просві́тництво — це широка ідейна течія, яка відображала антифеодальний, антиабсолютистський настрій освіченої частини населення у другій половині XVII —XVIII століття. Представники цієї течії: вченіфілософиписьменники, вважали метою суспільства людське щастя, шлях до якого — переустрій суспільства відповідно до принципів, продиктованих розумом, були прихильниками теорії природного права. Просвітники мали широкий світогляд, в якому виділялися концепція освіченого абсолютизму, ідея цінності людини, критика церквипатріотизм, осуд експлуатації людини людиною, утвердження самосвідомості й самооцінки особи.

 Визначальним моментом культурного життя епохи просвітництва була безмежна віра в перетворюючі можливості освіти. Передові люди того часу докладали значних зусиль для поширення знань серед всіх верст суспільства відводячи просвіти провідну роль у прогресивному розвитку людства. Просвітництво розумілося ширше, ніж просте розповсюдження знань і освіти, включало в себе моральне та громадянскье виховання. Ідеї просвітництва не несли в собі революційного запалу проте саме вони започаткували соціальне піднесення, яке завершилося французькою буржуазною революцією. Продовжуючи раціоналістичну течію в Європейському культурному розвитку, просвітництво сповідувало культ розуму за допомогою якого можна перевернути всю систему громадського та духовного життя. Розумність мистецтва сприймається як свідоцтво моральних якостей. Найбільшого розвитку просвітницький реалізм досяг в Англії. Там він став провідним напрямом художньої творчості. Важливе місце в системі видів мистецтва зайняла література, головним жанром якої став роман. Саме в англійській літературі 18ст. роман починає дослідження динамічного і суперечливого суспільного буття. Починає аналізувати людську природу в різних життєвих умовах і соціальних середовищах (Дефо, Філдінг, Смолетт, Голдсміт). Своєрідною паралеллю творчості англійських романістів стала творчість їхнього земляка Уільяма, Хогарта . Для його творчості характерне аналітичне зображення побуту того часу.


17.01.2014; 14:35
хиты: 320
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь