пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

1-10(реакція опори;рівновага;ЗЦВ;класифікація рухів;положення тіла в просторі;(а)симетричне антропологічне положення тіла)

1.Розкрити поняття про силу реакції опори

У місці зіткнення тіла з опорною поверхнею на організм людини діє інша сила – сила реакції опори, яка чисельно дорівнює силі тяжіння, але прямо протилежна до неї по напрямку. Фізичний сенс сили реакції опори заснований на третьому законі механіки, який свідчить, що при взаємодії двох тіл (в даному випадку тіла людини і опорної поверхні) сила дії завжди дорівнює силі протидії. З механіки відомо, що доки сила тяжіння і сила реакції опори діють по одній прямій, тверде тіло зберігає стан рівноваги (або спокою).

2.Надати характеристику стану стабільної рівноваги.

3.Надати характеристику стану нестабільної рівноваги.

4.Розкрити поняття про загальний центр ваги тіла людини.

5.Пояснити умови зберігання рівноваги тіла людини

6.Надати загальну класифікацію рухів тіла людини

Рухи тіла людини попри їх складність та різноманіття можна розділити на дві групи: прості рухи, які здійснюються в окремих суглобах, і складні рухи, які є руховими актами, при виконанні яких відбувається поєднана робота в багатьох суглобах. Сукупність рухів, за допомогою яких здійснюється переміщення людини в просторі, називається локомоціями (locus – місце, motio – рух). Переміщення тіла людини в просторі відбувається в результаті відштовхування від опорної поверхні або приближення до неї, або в результаті відштовхування і притягнення.

          Залежно від характеру рухової діяльності правої і лівої половин тіла, рухи розділяють на симетричні та асиметричні. При симетричних рухах обидві половини тіла виконують однакові рухи, при асиметричних – різні.

7.Розкрити поняття «положення тіла в просторі» 

Положення тіла у просторі характери-зуються відношенням його до трьох взаємно перпендикулярних площин – фронтальної, горизонтальної та вертикальної. Поздовжня вісь проводиться уздовж випрямленого тіла перпендикулярно горизонтальній основі, на якій стоїть тіло. Фронтальні площина проходить справа наліво або зліва направо і поділяє тіло на передню та задню (або вентральну та дорзальну) частини тіла. В цій площині можливі такі рухи, як нахили вбік, приведення та відведення кінцівок. Ці рухи здійснюються навколо сагітальної вісі. Горизонтальна (або поперечна) вісь спрямована зліва направо, перпендикулярно до поздовжньої вісі. Горизонтальна площина паралельна горизонту, розділяє тіло на верхню та нижню частини. В цій площині можливі такі рухи, як повороти тулуба, обертання кінцівок (пронація, супінація). Вони здійснюються навколо поздовжньої вісі. Сагітальна вісь спрямована спереду назад, перпендикулярно до інших вісей. Сагітальна площина (від латинського sagittalis – стріловий) поділяє тіло на праву та ліву частини. У випадку, коли сагітальна площина поділяє тіло на дві однакові половини, її називають серединною площиною. В цій площині можливі такі рухи, як згинання та розгинання голови в атланто-потиличному суглобі, нахили тулуба вперед і назад, згинання та розгинання кінцівок. Ці рухи здійснюються навколо поперечної вісі.

8.Охарактеризувати поняття «симетричні положення» тіла людини

9.Охарактеризувати поняття «асиметричні положення» тіла людини

.  В  залежності  від розподілу  навантаження  на  праву  і  ліву  половини  тіла  положення  тіла розділяють на симетричні і асиметричні.

           При симетричних положеннях тіла робота рухового апарату  на  правій  і лівій половинах тіла однакова, що забезпечує  гармонійність  його  розвитку. Асиметричні   положення   (наприклад,   стійка    боксера,   фехтувальника) характеризуються неоднаковою участю  в  роботі  рухового  апарата  правої  і лівої половин тіла, що може приводити до дисгармонійності в його  будові  і розвитку.

10.Розкрити поняття про антропометричне положення

Антропометричне положення є вихідним при вимірах довжини тіла, довжини його окремих ланок, при вивченні будови тіла (в анатомії). В антропометричному положенні тіло трохи відхилене назад і стикається з ростоміром областю потилиці, лопаток, сідниць і п'ят (положення незручне і стомлює). Оскільки воно дещо відхилене назад, то вертикаль, опущена з його ЗЦТ, знаходиться в одній фронтальній площині з центром тяжіння голови, тулуба і поперечними віями крупних суглобів (плечового, ліктьового, променево-зап’ясткового, кульшового, колінного і гомілковостопного) і проходить всередині площі опори, ближче до її заднього краю.

          Правий і лівий кути стійкості однакові, а передній більший, ніж задній, у зв’язку з чим стійкість тіла назад дуже невелика. У цьому положенні в однаковій мірі опиняються напруженими м’язи, що знаходяться спереду і ззаду від поперечних осей обертання суглобів голови, тулуба і нижніх кінцівок. Антропометричне положення тіла мало використовується в звичайних умовах життєдіяльності людини і в практиці спорту. Воно є досить втомливим і малозручним, оскільки переміщення тіла назад без порушення рівноваги сильно обмежене.


14.01.2014; 18:56
хиты: 304
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь