пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Образ Пузиря. Духовні цінності людини в поезії Ліни Костенко.

1. Образ Пузиря.

В образі Пузиря Карпенко-Карий втілив найвідразливіші риси сільського глитая. Пузир має мільйони, але його розумовий розвиток і моральні якості такі, як у дрібного крамаря. Така людина нічого не пожертвує на мистецтво, не допоможе знедоленим. А найгірше те, ще сам Пузир вважає своє життя абсолютно правильним, майже праведним. Таких хазяїв, як Пузир, у новій Ук­раїні не повинно бути — ось у чому сучасність комедії “Хазяїн”.

 Його спритні управителі морять робітників голодом, годуючи їх гірше за свиней. Навіть рідна дочка Пузиря обурюється скнарістю батька, який годує робітників таким хлібом, що "собака не вкусить". 
     Нещадна експлуатація селян-бідняків, праця яких приносить Пузиреві величезні прибутки, є основним, але не єдиним джерелом його збагачення. Він вдається і до шахрайства, обману. Так, Пузир погоджується переховати на своїх степах за двадцять тисяч карбованців дванадцять тисяч овець банкрута Петра Михайлова. 
     Гонитва за наживою визначає всі його моральні принципи, його огидне єство хижака, скнари і безчесної людини. Тридцять років Пузир носить кожух, який "торохтить і сильно лоєм тхне". Це ставить його іноді в смішне становище: одного разу Пузиря навіть вигнав швейцар з передньої земства, прийнявши за старця. Але "хазяїн" не збирається шити новий. Не кращий у нього і халат. 
     Пузир - невіглас. Йому "без надобності" будь-які культурні заходи, спрямовані на розвиток української культури. Він відмовляється пожертвувати хоч якісь гроші на спорудження пам'ятника Котляревському, не знає, хто такий Гоголь. 
     Переконаний у владі капіталу, Пузир з презирством ставиться до залежних від себе, а бідних і за людей не вважає. 
     Провідна риса характеру Пузиря - ненаситна жадоба до наживи, збагачення. Навіть смертельно хворий Пузир не перестає думати про наживу, сам хоче поїхати, щоб за безцінь купити вівці. А щоб врятуватися від суду, він обіцяє дати Калиновичу благословення на шлюб з дочкою.     


2. Духовні цінності людини в поезії Ліни Костенко.

Ліна Василівна Костенко - легендарна фігура в українській літературі. Вона увійшла до світу поезії в шестидесяті роки з оригінальними філософськими думками і спостереженнями, із зображенням разючої і неприкритої правди життя, з неповторними художніми образами. Художній дивовижний світ Ліни Костенка починається він від палкої любові до рідної землі, рідного народу. Звідти черпає вона силу і натхнення, які цінує над усе. Лірики Ліни Костенка, що ведуть мотиви. Любов до рідної землі у неї ще з дитинства. З цієї ж пори вона винесла і больові спогади про війну і палкий протест проти варварства, яке не повинне повторитися ( «Пастораль XX століття»).

 В той же час поетеса затверджує вічний кругообіг життя, непереможність усього сущого, його оновлення, розвиток. (Загинули від заіржавілої гранати троє хлопчиків-пастухів, а мати одного з них народжує дитя). У багатьох поезіях автор міркує над сенсом людського буття, над тим, як за будь-яких обставин залишатися Людиною. Цей мотив є таким, що веде в поезіях «Життя йде і усе без коректур…»Вже почалося, напевно, майбутнє…«

Людина бійся душу ошукать  оскільки в цьому помилишся - це вже навіки.

Людина для поетеси - найвища цінність. Потрібно поспішати жити і поспішати створювати добро. Одній з найбільших цінностей, в розумінні Л. Костенко, є також живий зв'язок людини з природою, гармонія в стосунках з нею. Поезія Ліни Костенка глибоко філософська, вона затверджує думку, що сенс життя не в зовнішніх атрибутах, а у вічних загальнолюдських цінностях, які представляє мистецтво. Згадаєте чарівну Мадонну геніального Рафаеля, яка «в очі дивиться роками», - радить поетеса.

 Ліна Костенка - тонкий лірик. Поетеса - автор блискучих поезій про любов. Але вона не завжди буває взаємною. Горе це або щастя? У вірші «Світлий сонет» досить оригінально поетеса дає відповідь на це питання:


хиты: 848
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь