пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Білет №6

1.Передати зміст II дії драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня».

Друга дія

Пізнє літо. До озера прийшли люди, оселилися, принесли свої звичаї, гамір. Все це захоплює поступово й Лукаша. Ось він виходить з лісу із сопілкою, а мати йому дорікає, що він усе грає, а робота стоїть. їй потрібна невістка-помічниця, про Мавку вона й чути не хоче, бо то "відьомське кодло". Коли Мавка з'являється на подвір'ї в дядька Лева, мати говорить, що дівці не слід упадати за парубком. Дядько Лев заступається за лісову красуню, говорячи, що відьми живуть у селі, а не в лісі, "що лісове, то не погане, сестро, — усякі скарби з лісу йдуть...". Проте від допомоги Мавки мати не відмовляється: дає селянський одяг і посилає в поле жати. Русалка Польова просить Мавку не губити її красу, і та врізає собі руку серпом. Мати приходить з повновидою молодицею Килиною. Побачивши, що Мавка ще й не починала жати, лає її. Килина, а потім і Лукаш швидко жнуть та в'яжуть снопи. Мавці не подобається жінка, бо вона лукава, лиха, "хижа, наче рись". Парубок незадоволений такими словами й говорить, що й сам може перебратися з лісу в село. Він проводжає Килину, жартує з нею, не звертаючи уваги на лісовичку.

Мавка сумує. їй співчувають лісові мешканці. Йде дрібний дощик. Мавка просить Лісовика зробити її знову такою, як була:

То дай мені святкові шати, діду! Я буду знов, як лісова царівна, І щастя упаде мені до ніг. Благаючи моєї ласки!

Лісовик прикрашає дівчину в багряницю й срібний серпанок. Прилітає Перелесник і кружляє Мавку в прудкому танці. Раптом з'являється Марище й умовляє Мавку піти з ним у край вічного спокою. Та відмовляється, але, почувши, що Лукаш засилає до Килини старостів, погоджується, і вони зникають у безвісті.


2. Роман «Тигролови» - гімн вільнолюбству, протест проти режиму. Поняття «пригодницький роман».

Приго́дницький рома́н (фр. roman d'aventures) — романсюжет якого насичений незвичайними подіями й характеризується їхнім несподіваним поворотом, великою динамікою розгортання.

В романі висвітлено історію романтичного героя – бранця сталінського терору, втікача з концтабору, молодого талановитого українського інженера-авіатора Григорія Многогрішного, нащадка гетьмана Многогрішного. В творі піднята тема злочину тоталітарної системи проти народу та окремих людей. Також у творі розкриваються тема кохання «тигроловки» Наталки Сірко та Григорія.

Роман містить у собі ідею переваги простих трудящих людей над мізерними, егоїстичними  боягузливими стражами тоталітарного режиму. Він, утверджує перевагу людського, морального та традиційного над «новим» тоталітарним порядком.

С особливою любов’ю змальовує Іван Багряний побут українців на Далекому Сході, які в нових умовах не просто вижили, а побудували забезпечене матеріально та духовно багате життя, беруться за найскладніший труд – ловити тигрів живцем, зберегли вікові українські традиції та свята. 

Головна ідея «Тигроловів» в тому, що українцям притаманні могутня воля до життя й цілеспрямованість. Що в будь-яких умовах та в будь-якому краї, стикнувшись з жорстокістю та знущанням, вони здобудуть перемогу фізично, і що важливо – духовно та морально.  Роман утверджує добро і правду, оптимізм майбутнього українського народу та незборимість людей високих моральних якостей.


хиты: 179
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь