пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Передати зміст "Зенітки". Василь Стус. Трагічна доля як символ незалежного духу, збереження людської гідності.

1. Передати зміст "Зенітки".

Дід Свирид силів на колодках і стружить верболозину. Хтось проходись і поздоровкався і він почав розказувати про то як німців сопрікасал.

Свирид - дід, спочатку он був у партизананх, перепліл через річку, а потім він у соприкосновеніе з землею трьох фашистів уделал
Панько Нужник - староста
Лукерка - жінка з рогачем
Кум - кум(льотчик)
Христя - його дружина
"Зенітка" - вила-трійчата


2. Василь Стус. Трагічна доля як символ незалежного духу, збереження людської гідності.

У відкритих листах до Спілки письменників, Центрального Комітету Компартії, Верховної Ради Стус критикував панівну систему, що після відлиги стала повертатися до тоталітаризму, відновлення культу особи та порушення прав людини, протестував проти арештів у середовищі своїх колег. На початку 1970-х приєднався до групи захисту прав людини. 

На Уралі  В ті ж роки і народився прославлений чотиривірш Стуса:

"Кубло бандитів, кагебістів
злодіїв та ґвалтівників
у стольному засіли місті
як партія більшовиків"

Саме ці чотири рядки стали підставою для того, щоб в 1972 році видати ордер на арешт Стуса. 

Але він ніколи не предавав своєму напрямку – писати. При жорстоких умовах у таборах та на засланні поет написав більше тисячі віршів, з них більшість була вилучена, але деякі ж потрапили у світ через листи до своєї дружини.

Василь Стус – це символ незламного духа.  Ім'я Стуса стало символом мученика, борця за незалежну Україну. Він був справжнім лицарем двадцятого століття, який до останнього свого подиху боровся за правду, справедливість та свободу.
 Незважаючи на те, що власна доля Василя Стуса була трагічною, бо майже весь час він перебував ув'язненим, кинутим у заслання, він не зробив ані кроку назад. Прбдовжуючи писати неугодні уряду твори, він викривав моральне знелюднення людини, показував на прірву між словом і ділом, між ідеєю та її реальним здійсненням. За своє правдиве слово був жорстоко покараний. Але правді й твердим своїм переконанням поет не зрадив. 

    Василь Стус героїчно витримав усе те, що випало йому на долю, усі страждання й лихо, приниження й розчарування. І тому його по праву називають незламним лицарем правди й свободи.


хиты: 1595
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь