пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Кістки та з’єднання пояса верхньої кінцівки

Пояс верхньої кінцівки складається з ключиці й лопатки.

Ключиця (сіауісиїа) — довга кістка 8-подібної форми, має по­товщений грудинний і сплющений плечовий кінці. Ключиця ле­жить майже горизонтально, вигнута вперед, а збоку, тобто лате­рально, — назад (рис. 28). На її нижній поверхні є суглобова поверхня, до якої прикріплені зв'язки, що з'єднують її з ребром і дзьобоподібним відростком лопатки. Верхня поверхня ключиці гладенька, нижня — шорстка.

Лопатка (зсариіа) — кістка трикутної форми (рис. 29), має три краї — медіальний, бічний і верхній, а також три кути — верхній, нижній та бічний. Бічний кут потовщений, із суглобовою запади­ною для з'єднання з головкою плечової кістки. Вище суглобової поверхні є дзьобоподібний відросток. На задній, спинній, поверхні лопатки, в її верхній третині, є великий кістковий гребінь — ость лопатки. Вона тягнеться впоперек лопатки від її верхнього кута до бічного, вище якого переходить у сплюснутий плечовий відрос­ток — акроміон, де є суглобова поверхня для зчленування з клю­чицею. Над остю лопатки розташована надосна ямка, а під нею — підосна. На реберній (черевній) поверхні лопатки є заглибина — підло­паткова ямка, від якої починається однойменний м'яз.

Ключична вирізка грудини та грудинний кінець ключиці утво­рюють грудинно-ключичний суглоб.

У зв'язку з тим, що між цими кістками немає конгруентності, то між їхніми суглобовими поверхнями міститься суглобовий диск, який поділяє суглоб на дві камери. Суглоб закріплюється двома зв'язками: грудинно-ключичною та міжключичною. Крім того, між І ребром і ключицею є реберно-ключична зв 'язка. В грудинно-ключич- иому суглобі можливі рухи в сагітальній (угору й униз) та верти­кальній осях (вперед і назад), а також обертання навколо поздовж­ньої осі ключиці (колові). Отже, за характером рухів цей суглоб можна віднести до кулястих.

Між ключицею та дзьобоподібним відростком лопатки є міцна фіброзна пластинка — дзьобоключична зв'язка. Плечовий відросток (акроміон) лопатки з'єднується з акроміальним краєм ключиці суг­лобом плоскої форми, обмеженим у рухах. Між плечовим і дзьобо­подібним відростком лопатки є фіброзна дзьобоакромальна зв'язка, яка утворює склепіння плечового суглоба й захищає його згори.


хиты: 107
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь