пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

З’єднання черепа

З'єднання кісток черепа. Кістки черепа з'єднуються між собою нерухомо за допомогою швів. У молодому віці шви — це різновид синдесмозів, а в дорослому — синостози. Єдина рухома кістка черепа — це нижня щелепа, яка з'єднується зі скроневою кісткою за: допомогою нижньощелепного суглоба.

За своєю будовою шви бувають плоскі, лускоподібні, зубчасті. Плоскими швами з'єднуються кістки лицевого черепа, а зубчасти­ми — кістки склепіння черепа (тім'яні, потилична, лобова кістки). Лускоподібними швами з'єднуються скроневі кістки з тім'яними.

За формою розрізняють шви: вінцевий, стрілоподібний і лямбдо- подібнйй.

Скроневонижньошелепний суглоб утворюється нижньощелепною ямкою, суглобовим горбком скроневої кістки й виростковим від­ростком нижньої щелепи. Суглобовим диском порожнина цього суглоба розділена на дві ізольовані камери, тому цей суглоб двока­мерний. Крім того, правий і лівий нижньощелепний суглоби утво­рюють комбінований суглоб. Ізольовані рухи в одному з них відбу­тися не можуть.

Суглоб закріплений допоміжними зв'язками. В ньому можливі рухи: піднімання й опускання щелепи, зміщення її вбік. Це відбувається при жуванні та розмові.


хиты: 146
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь