пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Розвиток кісток в онтогенезі

Розвиток кістки відбувається за рахунок остеобластів, котрі виділяють осеїн і солі кальцію й утворюють навколо себе тонкий шар кісткової тканини. Одночасно відбувається й її руйнування остеокластами, через що всередині кістки утворюється порожнина, яка, збільшуючись від діафіза в напрямку до епіфізів, утворює трубку завдяки виділенню речовин, що резорбують кістку.

Згодом порожнина кістки заповнюється ембріональною мезен­хімою, вона поступово перетворюється на ретикулярну сполучну тканину, а ця остання — на кістковий мозок.

Ріст кістки в довжину відбувається за рахунок епіфізарного хря­ща, що міститься між діафізом і епіфізом довгих трубчастих кісток і поступово стоншується. Цей процес триває до 20—25 років, 

В товщину кістка росте за рахунок окістя. Остеобла­сти окістя, розмножуючись, утворюють кісткові пластинки, які на­шаровуються зверху. Цей процес має назву аппозиції, а розсування кісткової тканини під час росту в довжину — інтусусцепцією. Після припинення росту кісток не припиняється їхня перебудова, вона триває протягом усього життя організму. На будові кістки позна чається професія людини. Відповідно до професії пластинки губчас­тої речовини кісток розташовуються в таких напрямах, які найкра­ще забезпечують міцність їх на стиснення і розтягнення. Напрям гаверсових каналів у щільній речовині також змінюється. На поверхні кістки у людей, зайнятих спортом і фізичною працею, утворюються потовщення в місцях прикріплення м'язів, які часті­ше, ніж інші ділянки кістки, витримують велике навантаження. Надмірне механічне навантаження на кістку призводить до руйну­вання гаверсових систем і утворення інших.

 

 


хиты: 278
рейтинг:+1
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь