пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

.Комісійні й консигнаційні операції.

Комісія (лат. commission - доручення) - здійснення угоди особою (комісіонером) від свого імені, проте за дорученням і за рахунок іншої особи (комітента).

Консигнація (лат consignation - письмовий доказ) - різновид агентської комісійної угоди, у відповідності до якої товари, що поставляються га експорт, після перетину кордону країни експортера поміщаються на склад тимчасового зберігання (консигнаційний склад) та поступово, в міру реалізації чергової партії розмитнюються агентом-комісіонером та реалізуються на внутрішньому ринку країни-експортера.

Учасниками консигнаційних операцій є консигнант та консигнатор.

Консигнант - принципал (комітент), який віддає агенту (консигнатору) свої товари на консигнацію для реалізації за кордоном.

Консигнатор - особа, що одержує від консигнанта товари, продає їх зі свого складу, від свого імені за винагороду, яку консигнант сплачує консигнатору за договором консигнації.

Консигнатор може бути оптовим покупцем або промисловим агентом.

Оптовий покупець є представником тільки покупців - роздрібних торговців, за дорученням яких на комісійній основі він купує товари у виробників або у їх представників.

Промисловий агент займається збутом на певній території товарів декількох підприємств-виробників, що не конкурують між собою. Як правило, такі посередники торгують товарами тривалого користування. Промисловий агент веде торгівлю або зі своїх складів, або товар відвантажується покупцю безпосередньо виробником. Головне завдання промислового агента - одержання замовлень.

Консигнаційний склад - склад, на якому консигнатор розмішує товари, отримані ним на консигнацію.

На території України не існує консигнаційних складів, а розміщення ввезених на її територію консигнаційних товарів проводиться в режимі митного складу на спеціальних митних ліцензійних складах.

Митний склад - це митний режим, відповідно до якого ввезені з-за меж митної території України товари зберігаються під митним контролем без справляння податків і зборів податків і без застосування заходів нетарифного регулювання та інших обмежень в період зберігання, а товари, які вивозяться за межі митної території України, зберігаються під митним контролем з моменту початку їх митного оформлення митними органами України до фактичного вивезення за межі митної території України. (Митний кодекс, ст.,212). Ліцензування діяльності, пов'язаної з відкриттям та експлуатацією митних ліцензійних складів здійснюється відповідно до Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» та ліцензійних умов.

 

В договорі комісії обов'язково необхідно визначити розмір винагороди комісіонера. Вагомою умовою договору комісії, за яким комісіонер має придбати або продати матеріальні цінності, є обумовлена ціна цих цінностей. Якщо комісіонер заключив угоду на більш вигідних умовах, ніж були визначені комітентом, то додатково одержана вигода буде належати комітенту.

  1. .

02.06.2016; 18:24
хиты: 65
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь