пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

44.Форми правління і державного устрою в латиноамериканських країнах.

Схожість правових систем держав Латинської Америки обумовлена спільністю історичних шляхів їх виникнення і подальшого розвитку під впливом континентального права, єдністю в
структурі системи права і норми права, спільністю основного юридичного джерела права — нормативно-правового акта і принципів регулювання суспільних відносин, однаковим сприйняттям американського конституційного права. Все це дозволяє виділити латиноамериканське право як окрему групу змішаного типу правової системи.Слід сказати, що можна умовно поділити латиноамериканські президентські держави на дві групи за державним устроєм, адже державний устрій також чинить вплив на систему влади в державі. В Латинській Америці є три федеративні держави: Аргентина, Бразилія та Мексика. Всі інші мають унітарний устрій.

намагаючись розробити точнішу класифікацію республік, пропонують, зокрема, різні типи президентських республік, засновуючи свої твердження на регіональних та конституційних особливостях певних держав. Зокрема, пропонують розрізняти латиноамериканський тип президентських республік, який часто називають «суперпрезидентським

«Суперпрезидентська» форма правління – це фактично незалежна, неконтрольована на практиці законодавчою, виконавчою або судовою гілкою влади система державного управління, основною рисою якої є гіпертрофована президентська влада. В основі цієї форми правління, як правило, лежить принцип прямих виборів президента виборцями без проміжних органів або інстанцій  передбачає великі повноваження президента, закріплені в текстах конституцій і реальне здійснення їх на практиці.

У системі вищих органів державної влади латиноамериканських країн (президент, уряд, національний конгрес) провідна роль традиційно належала й належить президенту і очолюваного ним уряду. Президентська влада фактично визначає функціонування не тільки системи державних органів, а й всієї політичної системи цих країн.

Латиноамериканська модель, формально також, як і США, грунтуючись на поділ влади, фактично не підтверджена аналогічною системою "стримувань і противаг ", оскільки законодавча і судова галузі влади значно слабше і фактично безправні по відношенню до виконавчої, ніж це закріплено американську модель.

 


16.01.2016; 12:32
хиты: 127
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь