пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

43.Особливості латиноамериканських конституцій.

Однією з характерних рис їх конституційного розвитку є часта зміна конституцій, перманентне оновлення конституційного законодавства і як наслідок цього нестабільність основного закону.

Перші латиноамериканські конституції, прийняті відразу ж слідом за отриманням юридичної незалежності, були побудовані на запозичених принципах, далеких латиноамериканському політичного досвіду, способу життя і звичаїв. Кілька випереджаючи свій час, вони містили певні програмні установки на майбутнє і не відповідали дійсному стану і розстановці політичних сил.

На загальний характер і зміст основних законів латиноамериканських країн пряме і безпосередній вплив мали принципи та положення Конституції США 1787 м. Отримали своє закріплення такі основоположні конституційні принципи, як принцип суверенітету народу, верховенство конституції, рівність громадян перед судом і законом, виборність, періодична змінюваність та відповідальність вищих посадових осіб, включаючи президента як главу держави, а також принцип поділу влади в його класичній формі.

Один з основних конституційних принципів - принцип приватної власності тісно пов'язаний з "соціальною функцією власності".

Конституції багатьох латиноамериканських країн, особливо останнього періоду, досить значні за обсягом, вони відносяться до розряду розгорнутих конституцій, включаючи у свої тексти багато деталей юридичної техніки, процесуальні норми і т. д.

Всі латиноамериканські конституції закріплюють спеціальний порядок внесення поправок і змін у текст основного закону. За характером змін латиноамериканські конституції відносяться до законодавчих актів "жорсткого типу", передбачають, що для їх зміни необхідно рішення спеціального більшості законодавчого органу або скликання спеціального конституційного зборів.

Конституції латиноамериканських країн в різному обсязі закріплюють конституційні права і свободи громадян, причому цей обсяг не гарантує ступінь демократичності державного режиму. Як правило, положення конституцій по трудових питань містять обмеження прав іноземних громадян.

Для визначення правового становища громадян принципове значення має введення поруч латиноамериканських конституцій понять "національність" та "громадянство", які не збігаються (чилійці і громадяни Чилі, мексиканці і громадяни Мексики і т. д.).

При здійсненні своїх прав закон гарантує кожному рівний захист. При цьому особливу увагу приділяють конституції судовим гарантіями захисту прав і свобод кожної людини. Зазвичай проголошується право на особисту свободу та особисту безпека, що включає в себе право постійно або тимчасово проживати в будь-якому місці державної території, вільно переміщатися по цій території, залишати її і вільно повертатися в країну, при дотриманні правил, встановлених законом. Право на особисту безпеку передбачає свободу від довільного арешту.

З інших особистих прав слід відзначити право кожного проживати в здорової навколишнього середовищі; при цьому на державу покладається обов'язок забезпечити для цього умови і здійснювати заходи по захисту природи.

Важливою конституційної свободою є свобода вираження поглядів і отримання інформації без попередньої цензури, у будь-якій формі і будь-яким не заборонених законом способом.

З політичних прав крім виборчого слід відзначити право збиратися мирно без попереднього дозволу і без зброї.

Конституційні обов'язки громадян звичайно зводяться до обов'язків сплачувати встановлені податки і збори, виконувати закони і конституційні норми, захищати суверенітет держави і робити свій внесок у захист національної безпеки. У зв'язку з цим військова служба оголошується боргом для громадян країни відповідно до встановленнями закону.


16.01.2016; 12:31
хиты: 145
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь