пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

32.Адміністративно-територіальний устрій і національна автономія КНР. Місцеве управління і самоуправління

Сучасний Китай - унітарна держава, побудована на централізованих засадах. Він характеризується багатонаціональним (поліетнічним) складом населення.

За Конституцією КНР всі національності рівноправні. Держава гарантує законні права та інтереси нечисленних національностей, деякі з яких налічують мільйони.

Існує три рівні системи адміністративно-територіального устрою.

1.Провінціі, автономні національні райони (автономні області), три міста центрального підпорядкування (Пекін, Шанхай, Тяньцзінь). Особливий статус і максимальну самостійність мають спеціальні адміністративні райони - Сянган (колишній Гонконг) і Макао, які перебували до 90-х гг.прошлого століття під колоніальним управлінням відповідно Великобританії та Португалії.

2.Уезди, автономні округу, автономні повіти, міста.

3.Волості, національні волості, міські райони, селища. Провінції діляться на повіти, останні - на волості і селища.

Місцевими органами державної влади є збори народних представників адміністративно-територіальних одиниць та їх комітети. Термін їх повноважень - три роки або п'ять років. Їх не можна розглядати як органи місцевого самоврядування, відповідно до європейської традиції. Вони є складовою частиною єдиної організації державної влади.

Законодавча основа статусу національно-територіальної автономії - Конституція КНР, закон про національну автономію, положення про автономію, затверджувані вищестоящими державними органами.

У багатонаціональних районах проводиться політика коренізації кадрів, тобто особи місцевих (корінних) національностей мають певні переваги на державній службі.

У КНР поряд з вищеназваними формами автономних утворень існують також і автономні волості (їх 124), які не є різновидом національної автономії і мають обмеженими правомочностями.


16.01.2016; 12:21
хиты: 125
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь