пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

31.Система вищих органів державної влади і управління КНР.

До них відносяться Всекитайські збори народних представників (ВЗНП), його Постійний комітет, Голова КНР, Державний рада, Верховний народний суд.

ВЗНП - однопалатний однопартійний орган, максимум 3000 депутатів, які суміщають депутатство з роботою. Повноваження ВЗНП:

 - Приймає і змінює Конституцію;  - Здійснює контроль за проведенням в життя Конституції КНР;

 - Приймає і змінює так звані основні закони: кримінальні, цивільні, виборчі, про статус державних органів та ін;  - Обирає Голову та заступника Голови КНР; - За поданням Голови КНР затверджує кандидатуру Прем'єра Державної ради Китаю, за поданням останнього затверджує кандидатури заступників Прем'єра Державної ради, членів Державної ради, міністрів, голів комітетів, головного ревізора, начальника секретаріату;  - Обирає голову Центральної військової ради;

До складу ВЗНП входять Постійний комітет, президія сесії, спеціальні комісії, а також делегації з виборчим одиницям. ВЗНП збирається на сесію один раз на рік, як правило, в лютому-березні строком на два-три тижні.

Постійний  комітет Всекитайських зборів народних представників, що складається з 350 -400 чоловік. Його керівники - голова, заступники голови, а також начальник секретаріату.

Основні повноваження даного органу:

 - Тлумачення Конституції КНР, здійснення контролю за проведенням її положень у життя;

 - Прийняття і зміна більшості законів (крім тих, які приймає ВЗНП);

 - Тлумачення законів; - Внесення поправок до планів економічного і соціального розвитку і до державного бюджету в період між сесіями ВЗНП;  - Здійснення контролю за роботою Державної ради, Центральної військової ради, Верховного народного суду і Верховної народної прокуратури;  - Скасування адміністративно-правових актів, що суперечать Конституції і законам;

Одноосібним главою держави є Голова КНР.

Важливе місце в системі владних інститутів належить Державній раді КНР - центральному уряду, що є виконавчим органом верховного органу державної влади. Він володіє великими повноваженнями в соціально-економічній і військово-політичній сферах.

Термін повноважень ВЗНП, його Постійного комітету, інших органів, що обираються Всекитайським зборами народних представників, - п'ять років.

Центральна військова рада - колегіальний орган військового управління. Складається з Голови і членів. Має право законодавчої ініціативи. Роль ради пов'язана з особливою роллю армії у Китаї. Центральна військова рада складається з таких осіб: голови; заступників голови; членів.

У КНР діє конституційна норма про обмеженість часу перебування вищих посадових осіб на своїх постах (включаючи Голову КНР і Прем'єра Держради) двома п'ятирічними термінами, що дуже розумно і повністю відповідає загальноприйнятим зарубіжним стандартам у цій галузі.

Вищим судовим органом є Верховний народний суд, який здійснює наглядові повноваження за судовою діяльністю місцевих та спеціальних судів. Верховний народний суд відповідальний перед ВЗНП і його Постійним комітетом. У країні відсутній інститут спеціалізованого судового конституційного контролю.

Види судів: загальні та спеціальні. Загальні суди: Верховний та місцеві народні суди 3-х ступенів (вищої, середньої, нижчої). Спеціальні суди: військові суди.

У загальних судах є палати (колегії) в адміністративних справах. вони приймають скарги на порушення адміністрацією прав і законних інтересів громадян і юридичних осіб.

Суди розглядають справи колегіально (кримінальні - з участю народних засідателів). Нескладні цивільні справи суд розглядає одноособово.


16.01.2016; 12:20
хиты: 147
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь