пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

27.Судова система Іспанії. Генеральна рада судової влади.

Судова система складається з конституційного, загального і спеціального судочинства. 1 липня 1985 р. був прийнятий органічний закон про судову владу, який визначив судові округи, компетенцію відповідних судових органів і прокуратури, статус суддів і адвокатів.

Конституційний суд, який включає 12 членів, призначається Королем на дев´ять років. Конституційний суд працює в режимі пленарного засідання або засідання кожної палати зокрема, яких у суді дві (по 6 суддів у кожній).

Конституційний суд розглядає міжнародно-правові договори, які підлягають включенню до системи національного права, конституційність законів після набуття ними чинності, спори, пов´язані з розподілом компетенції між державними органами, державними органами й автономіями, а також автономіями.

На вершині піраміди загального судочинства знаходиться Верховний суд, що володіє всією повнотою влади, за винятком тієї, яка належить до компетенції Конституційного суду. Він складається із шести палат, що розглядають відповідно цивільні, кримінальні, адміністративні, соціальні і трудові справи, а також справи щодо військових злочинів. Палати включають від 7 до 12 суддів. Верховний суд є касаційною та апеляційною інстанцією щодо рішень вищих судів автономій.

Національний суд як перша інстанція розглядає окрему категорію справ національного значення. Він не наділений касаційною й апеляційною компетенцією щодо рішень інших судів (за винятком апеляційної компетенції щодо рішень, ухвалених своїми структурними підрозділами).

Вищі суди автономій, які складаються з палат цивільного, кримінального, адміністративного і соціального судочинства, здійснюють касаційну й апеляційну компетенцію щодо рішень провінційних судів. Вони як перша інстанція також розглядають справи, пов´язані з оскарженням рішень органів влади та дій посадових осіб автономії, ухвалюють рішення стосовно розмежування компетенції між судами на території автономії.

Провінційні суди здебільшого розглядають справи галузевого спрямування як перша інстанція і виконують компетенцію апеляційної інстанції щодо рішень мирових судів. Провінційні суди поділяються на суди дізнання; кримінальні провінційні суди ;суди у справахвиправні суди ; цивільні;соціальні судиадміністративні суди .

Мирові суди є в усіх невеликих населених пунктах, а також муніципалітетах, де немає судів першої інстанції. Прокуратура функціонує як орган обвинувачення при Верховному суді, Конституційному суді, Державному трибуналі, вищих судах автономії та провінційних судах. Очолює прокуратуру Генеральний прокурор, який призначається Королем на пропозицію уряду і за консультацією Генеральної ради судової влади.

Управління судовою системою здійснює Генеральна рада судової влади (ГРСВ), до складу якої належать голова Верховного суду та 20 суддів. Судді призначаються Королем на п´ять років за поданням Конгресу депутатів і Сенату, які пропонують відповідно по 10 членів кожний.

До повноваження ГРСВ належать:

подання кандидатур для призначення на посади голів Верховного суду та ГРСВ і двох судів Конституційного суду;

надання консультацій при призначенні Генерального прокурора;

- призначення, переміщення на посадах суддів та суддів-магістратів, застосування дисциплінарних санкцій щодо них; перевірка діяльності судів і трибуналів;

— професійна підготовка, підвищення кваліфікації та працевлаштування суддів та магістратів;

— розробка та затвердження бюджету ГРСВ;

— надання консультацій при розробці законів, що стосуються визначення меж судових повноважень, а також кількості суддів, і чиновників у сфері здійснення правосуддя.


16.01.2016; 12:17
хиты: 111
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь