пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

22.Політико-територіальний устрій Німеччини. Публічна влада на місцях.

Вже в самій назві держави «Федеративна Республіка Німеччина» знаходить вираз її федеративна структура. Федеративна Республіка складається із 16 земель. Землі дуже сильно різняться за територією і кількістю насе­лення. Однак федерацію у Німеччині неможливо вважати асиметричною. Усі землі мають рівні права.

Землі також мають свої конституції, виборний законодавчий орган - ландтаг (у 15 землях - однопалатний, а в Баварії - двопалатний) - уряд здійснює свою роботу на чолі з прем'єр-міністром. Одинадцять земель первісної території федерації були відновлені або створені після 1945 року.

Принцип федеративної держави належить до недоторканних конституційних засад. Проте сьогоднішні землі не є незмінними. Щодо перерозподілу території федерації Основний закон має відповідні положення. Спільна конституційна комісія федерації і земель запропонувала полегшення щодо процедурних питань.

У Німеччині існують чотири моделі місцевого самоврядування:

— положення про магістрат;

— положення про бургомістра;

— північно-німецьке положення про раду місцевого самоврядування;

— південно-німецьке положення про раду в системі місцевого самоврядування.

У першій моделі самоврядування функціонують два органи: рада общини, яка обирається на чотири роки, і магістрат — колегіальний орган виконавчої влади, який обирається радою і складається з голови магістрату — бургомістра, першого заступника і заступників, а також працівників, половина яких працює на громадських засадах. Магістрат виконує рішення ради, здійснює управління організаційно-господарською діяльністю, виконує закони і розпорядження ради, має право опротестувати незаконні рішення ради.

У другій моделі самоврядування функціонує три типи органів:

— рада общини, яка обирається прямими виборами на п´ять років;

— управа — виконавчий орган ради общини;

— бургомістр, який як голова ради общини скликає раду общини, головує на її засіданнях, керує адміністрацією, реалізує державні повноваження, може опротестувати протиправні рішення ради та приймати самостійні рішення у випадку неспроможності зробити це радою.

У третій моделі самоврядування функціонують три органи: рада общини, яка обирається на п´ять років, бургомістр як голова ради та самоврядування і голова виконавчої влади — директор. Бургомістр як голова ради має право скликати раду, головувати на її засіданнях, представляти її у зовнішніх стосунках і як голова самоврядування втілює в життя рішення ради, має право опротестувати її рішення, якщо вони суперечать інтересам общини, при потребі може прийняти самостійне рішення без скликання ради. Директор виконавчої ради обирається радою на вісім років і керує роботою адміністративного апарату, призначає і звільняє його працівників.

У четвертій моделі місцевого самоврядування функціонує два органи: рада общини, яка обирається населенням на шість років, та бургомістр як голова самоврядування і ради — також на шість років. Як голова самоврядування бургомістр виконує повноваження виконавчого органу та повноваження держави, а як голова ради головує на її засіданнях, представляє общину в суді, має право опротестувати протиправні рішення ради.

Джерелами місцевого самоврядування в Німеччині є:

— промисловий податок (90 % на прибуток і 10 % на капітал);

— податок на зарплату та торговий податок;

— податок на землю;

— акцизні податки на предмети розкоші (податок на собак, розваги, спиртні напої, рибальство і мисливство), а також субсидії держави та землі, які становлять понад 27 %.


16.01.2016; 12:13
хиты: 157
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь