пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3. Президент США: межі компетенції та повноважень. Процедура імпічменту.

Американська Конституція вперше в історії заснувала пост виборного Президента США.

Відповідно до ст. II Конституції він є главою уряду, всієї системи виконавчої влади і одночасно главою держави. 

Конституційними нормами визначено чотирирічний термін президентства. Президентом може бути обраний громадянин США за народженням (тобто уродженець цієї держави), який досяг 35-річного віку і проживає в країні не менше 14 років, що володіє виборчим правом. 

Глава держави недоторканний: його не можна заарештувати і піддати кримінальному переслідуванню до тих пір, поки він не буде відсторонений згідно з процедурою імпічменту.

Відповідно до Конституції Президент володіє широким колом повноважень: виконання законів, призначення і зсув міністрів, визначення повноважень усіх посадових осіб на федеральному рівні, представництво держави в зовнішніх відносинах, керівництво зовнішньою і внутрішньою політикою, видання указів і виконавчих наказів. Він, будучи Верховним головнокомандувачем, приймає рішення про використання збройних сил, призначає членів Верховного суду з наступним затвердженням Сенатом, звертається з посланнями до країни, здійснює помилування.

Відповідно з 25 поправкою до Конституції США Президент достроково припиняє свої повноваження у разі відсторонення від посади, смерті, відставки і нездатності здійснювати повноваження і обов'язки за своєю посадою. Відсторонення від посади можливо тільки через процедуру імпічменту. Підставами є державна зрада, корупція або інше тяжкий злочин або проступок.

Імпічмент – особлива процедура притягнення президента до відповідальності, а також деяких інших вищих цивільних посадовців (міністрів, послів, федеральних суддів). За цією процедурою палата представників приймає резолюцію про порушення імпічменту і формулює обвинувальні статті імпічменту. Рішення ухвалюється простою більшістю голосів депутатів. Потім затверджені "статті імпічменту" передаються в сенат, який зобов'язаний прийняти справу до розгляду і винести ухвалу по суті справи. У разі порушення справи про звинувачення президента в сенаті головує не віце-президент, а голова Верховного суду. Якщо особа визнається винною, то вона усувається від посади і позбавляється права посідати будь-яку посаду у федеральному державному апараті. Особа, засуджена у порядку імпічменту, може притягатися до кримінальної відповідальності на загальних підставах


28.01.2016; 00:12
хиты: 122
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь