пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

43.Характеристика органів, що сприяють судовій владі.

Правосуддя в умовах демократії здійснюється лише судами, однак у сучасному світі відправлення правосуддя неможливо без діяльності цілого ряду державних і громадських інститутів. До таких органів належить в першу чергу прокуратура. 

Всі країни можна умовно розділити на чотири групи залежно від того, яке місце займає прокуратура в системі їх державних органів. До першої групи належать країни, де прокуратура знаходиться в складі міністерства юстиції .Друга група -складу суддівського корпусу і знаходиться при судах. Третя група - прокуратура виділена в окрему систему і підзвітна парламенту. До четвертої групи належать країни, в яких прокуратура взагалі відсутня.

  Дуже важливим для відправлення правосуддя є такий недержавний інститут, як адвокатура. Адвокат - це незалежний юрист, який не перебуває на службі у держави чи будь-яких організацій і отримує свій дохід з гонорарів клієнтів. Особливо велика роль адвоката у кримінальному процесі. У законодавстві багатьох країн закріплено право на безкоштовну допомогу адвоката в кримінальному процесі за призначенням суду. У деяких державах особи з низьким рівнем доходів мають право на безкоштовну допомогу адвоката і в цивільному процесі

Нотаріуси та окремі посадові особи. Нотаріуси, виконуючи свої функції, можуть сприяти відправленню правосуддя. Наприклад, у разі спору в суді нотаріально посвідчений договір полегшує стороні доведення своїх прав, тому що зміст прав і обов'язків договірних сторін, справжність їх підписів, час вчинення договору, офіційно підтверджені нотаріусом, визнаються безперечно достовірними. Крім того, нотаріуси вчиняють інші дії, серед них засвідчення вірності документів і виписок з них, забезпечення доказів, необхідних у разі виникнення справи в суді, свідчення знаходження громадянина в живих, прийняття в депозит для передачі за належністю грошових сум і цінних паперів, свідчення знаходження людини в певному місці і т.п. Нотаріат є абсолютно самостійний інститут. Виконувані ним функції показують, що нотаріат не бере участь у державному управлінні. Відповідно, нотаріат навіть у країнах, де існує тільки державний нотаріат, являє собою самостійний інститут, що не входить ні в систему судових, ні в систему адміністративних органів. 

Таким чином, органи прокуратури, поліції, нотаріату і адвокатури, виконуючи встановлені законом функції, сприяють здійсненню судової влади. 


16.01.2016; 11:40
хиты: 127
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь