пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

36.Місце уряду в системі вищих органів влади зарубіжних країн.

За загальним правилом, уряд - це колегіальний орган виконавчої влади, що володіє загальною компетенцією і здійснює керівництво державним управлінням. Воно очолює адміністративну, тобто виконавчо-розпорядчу діяльність в країні. Під його керівництвом знаходяться державний апарат, збройні сили, закордонні справи, фінанси держави. Як правило, уряд має назву Ради міністрів або Кабінет Міністрів.

У ряді держав, як правило, в президентських республіках (США, Мексика, Бразилія та ін) уряд як колегіальний орган державної влади не формується, а міністри і керівники інших центральних органів виконавчої влади безпосередньо підпорядковуються особисто президенту країни.

Найбільш формалізовано відмінність між вузьким і широким складом уряду у Великобританії та деяких інших державах членів  Співдружності націй (наприклад, в Індії). Так, британський уряд налічує зазвичай близько 100 членів, які, однак, ніколи не збираються в повному складі. Як єдиний британський уряд він виступає лише в разі своєї колективної відставки. Усі найважливіші питання обговорюються і вирішуються кабінетом, об'єднуючим Прем'єр-міністра і найбільш впливових Міністрів (зазвичай близько 20 осіб). В рамках кабінету деколи виділяється  і ще більш вузький «внутрішній» кабінет (три-шість чоловік), що включає Прем'єр-міністра та деяких найважливіших міністрів, які користуються його найбільшою довірою.

Уряд здійснює державну владу в країні на ряду з іншими державними органами: законодавчими, судовими, що закріплено, як правило, в конституції країни або інших законодавчих актах. Від інших державних органів уряд відрізняється, перш за все, предметом і сферою діяльності. Він займається не прийняттям законів, а організацією їх виконання, забезпеченням управління державнним апаратом, економікою країни. І, на відміну від органів законодавчої і судової влади, уряд має свою територіальну систему підпорядкованих йому органів виконавчої влади, що дозволяє здійснювати управлінські функції та реалізовувати прийняті рішення.

Місце уряду в системі органів державної влади залежить від форми правління і моделі партійної системи, що склалася в країні і, в першу чергу, залежить від його взаємовідносин:

- З парламентом (у державах з парламентарною формою прав-ління, а також у змішаних республіках уряд формується за участю парламенту і відповідальний перед ним, в президентських республіках уряд не несе відповідальності перед парламентом);

- З главою держави (в державах з парламентарною формою правління, а також у змішаних республіках глава держави реалізовує свої повноваження за допомогою уряду; в президентських республіках уряд підзвітний і підконтрольний президенту);

- З органом конституційної юрисдикції (тобто в якому обсязі акти уряду підлягають конституційному контролю, крім то го, саме орган конституційної юрисдикції в спірних випадках вирішує питання про компетенцію уряду);

- З політичними партіями (уряд в парламентарних республіках і монархіях сильно залежить від взаємин з передсивіницьким в парламенті партіями).


27.01.2016; 18:57
хиты: 134
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь