пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

27.Принципи виборчого права.

Принципи виборчого права – це ті умови його визнання та реалізації, дотримання яких на виборах робить їх справді народним волевиявленням. Виокремимо основні принципи.

Принципи виборчого права:

1)Загальність (виборчі права визнаються за всіма дорослими і психічно здоровими громадянами)

Тим не менш загальне виборче право обмежена цензами.

Загальні вимоги (цензи) (регламентують активне виборче право - право обирати): -віковий ценз-встановлене законом вимога, згідно з яким право брати участь у виборах надається лише після досягнення певного віку. (Як правило - 18 років); -ценз осілості - вимога, згідно з яким виборче право надається тільки тим громадянам, які проживають у тій або іншій місцевості протягом певного ;

Дискримінаційні: -ценз статі - довгі роки виборче право зарубіжних країн було чисто "чоловічим". В більшості країн цей ценз упав лише після другої світової війни; -майновий ценз; -професійний ценз; -расовий ценз.

2) Вільна участь у виборах (виборець сам вирішує, чи брати участь йому у виборчому процесі і якщо так, то якою мірою. Неучасть виборців у виборах називається абсентеїзм.

3) Рівне виборче право - це встановлені законом рівні для кожного виборця можливості впливати на результат виборів та однакові можливості бути обраним відповідно до умов закону ("одна людина - один голос").

4) Прямі та непрямі вибори (Пряме (безпосереднє) - означає право обирати і обиратися безпосередньо у виборний орган або виборну посаду; непряме (багатоступеневі) - означає, що виборець вибирає лише членів колегії, яка потім вже обирає виборний орган.

5) Таємне голосування. Порушення таємниці голосування, як правило, карається законом).

Активне виборче право –  право громадян брати участь у виборах голови держави, представницьких органів влади.

Пасивне виборче право — право громадянина бути вибраним до представницьких органів держави.


27.01.2016; 18:24
хиты: 89
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь