пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

26.Державний режим в зарубіжних країнах.

Можна дати таке визначення державного режиму як елементу форми держави. Державний режим - це певний, заснований на нормах права порядок діяльності (функціонування) держави, який складається як результат використання різноманітних прийомів, способів, форм і методів здійснення державної влади. 
Державний режим - найбільш мінливий, найбільш рухливий елемент форми держави. Тим не менше, вибір тих чи інших форм, методів, способів і прийомів здійснення державної влади не є довільним. Він визначається як сукупністю зовнішніх по відношенню до держави факторів (економічних, соціальних, ідеологічних та інших), так і внутрішніх чинників організації самої держави (його форми правління, територіально-політичного устрою, особливостей побудови державного механізму та ін.) 
Державний режим відображає практику державної діяльності, повсякденного здійснення державної влади. Цей елемент форми держави найбільш чуйно реагує на зміни політичної обстановки в суспільстві, чим пояснюється його порівняно слабка правова регламентація. [24] Тим не менше, найбільш важливі сторони державного режиму закріплені в конституціях та інших нормативних актах (джерела державної влади, принципи побудови та діяльності державного апарату, рівень політичної свободи в суспільстві). Якщо діяльність держави, які він використовував форми і методи, які обираються прийоми і способи мають правове обгрунтування, такий державний режим визнається легальним; він легітимний, тобто законною в очах громадян цієї держави. Навпаки, нелегітимний державний режим одночасно є і нелегальним, оскільки він формується і функціонує всупереч чинним правовим принципам. Нелегітимний державний режим грунтується не на праві, а на силі, опорою його є насильство, обгрунтовуємо не правовими, а іншими доказами. Нелегітимним слід визнати і такий державний режим, при якому діяльність держави суперечить або виходить за рамки встановлених в конституції або в інших нормативних актах положень. Легітимнийдержавний режим - це завжди правовий режим, оскільки держава при цьому режимі може здійснювати свої повноваження в окреслених законом рамках юридичної процедури і обирати дозволені нормами права форми і методи своєї діяльності. 
Тому легітимний державний режим передбачає наявність правової державності. 
Нелегітимний державний режим - це, перш за все неправовий режим. На практиці це означає нічим не обмежений свавілля держави та її агентів. Нелегітимний державний режим часто є узурпаторським, що має на увазі як протизаконне захоплення влади, так і протизаконне її здійснення. Легітимний державний режим може трансформуватися поза-легітимний, якщо має місце незаконне присвоєння владних повноважень вищими посадовими особами (органами) або перевищення цих повноважень. 


16.01.2016; 11:24
хиты: 175
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь