пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

15.Економічні, соціальні і культурні права, свободи і обов’язки.

НПА:Велика Хартія Вольностей 1215р. Біль про Права, Декларація прав людини і громадянина 1789р., Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права1966р.

Права і свободи людини і громадянина — це правові можливості (надбання), необхідні для існування і розвитку особи, які визнаються невід’ємними, мають бути загальними і рівними для кожного, забезпечуватись і захищатись державою в обсязі міжнародних стандартів.

Свобо́ди люди́ни — негативні правомочності фізичних осіб, як індивідуальні, так і колективні. Свободи реалізуються шляхом усунення державного регулювання з тієї чи іншої поведінки особи. Свободи, таким чином, виражають незалежність індивіда від влади держави у певних діях і визначають межі державного втручання у сферу особистості.

Права людини – це природні, не відчужені, природжені права людини.

Права громадян  - пов’язані з волею дуржави, такі які особа отримує в наслідок стійкого правового зв’язку з державою.

Соціально-економічні та культурні права.

Відносяться до прав 2-го покоління., отримали своє нормативне закріплення після 2-ї Світової війни, деякі значно раніше. Вперше в Німеччині в 70-ті рр.19ст. Перші конституції , які закріплювали такі права: Політична Конст Мексиканських Сполучених Штатів (1917р.), Веймарська Конст Німеччини (1919р.)В СССР в  Конст СССР 1936 р.

Право на:-працю; -відпочинок; -охорону здоровя; - соц.забезпечення; - на освіту;- користуванням досягненнями культури, свободу творчості;- на вибір професії;- на забастовку; -право на володіння та розпорядження приватною власністю; -Право на економічну діяльність;- Захист материнства і дитинства, сім'ї; - на житло; - Право на медичну допомогу; - Право на свободу у всіх сферах творчої діяльності; - Право на участь у культурному житті.

Обовязки особи:

Людини:-дотримуватись конституції і законів;-сплата податків;-бережне ставлення до навколишнього середовища.

Громадянина:-захист Вітчизни;-участь у виборах(Греція, Італія);-Дотримання норм ісламу(мусульманські країни)

Обовязки за сферою суспільного життя:

1)особисті – дотрим. Конст і законів; обов’язок батьків виховувати своїх неповнолітніх дітей; обов’язок поваати честь ідостоїнство, права і свободи ін. людей.

2)політичні – поважати держ.символи, обовязок головувати,всезагальний військовий обов’язок;Захист Вітчизни.

3)економічні - оплата податку, повідомлення інформації про свої доходи.

4)соціальні – аліменті обов’язки подружжя.

5)культурні – отримувати освіту;не наносити школи памяткам історії і культури, в разі порушення – відшкодування збитків.

Були докладені значні зусилля та затрати держави на здійснення цих прав.


27.01.2016; 16:31
хиты: 107
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь