пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

14.Політичні права,свободи та обов’язки.

Першими актами боротьбі за особисті права стали прийняті Велика хартія вольностей 1215 р., Петиція про право, Білль про права, Хабеас корпус акт, які обмежили всевладдя монарха і встановили демократичні засади правового становища особистості.

Однак широке утвердження ідеї прав людини почалося з ост чверті XVIII в. і пов'язане зі США і Францією. Один з найбільш видатних в історії людства документів - Декларація незалежності (4 липня 1776 р)  і вперше закріпила на політико-правовому рівні невідчужувані права особистості.

Також- Декларація прав людини і громадянина від 26 серпня 1789 р., прийнята у Франції. Цими документами було покладено закріплення першого покоління прав людини - громадянських і політичних прав.

Початок ІІ покоління прав людини було покладено в XIX в. Воно пов'язане з офіц фіксуванням соц-ек прав. До прав ІІІ покол -солідаристські або колективні права(після Другої світо-вої війни в документах ООН. До їх числа відносять право націй на самовизначення, право на мир)

Особливість політ прав та свобод полягає у тому, що вони не належать людині від народження, а надаються їй держ залежно від її політичної с-ми та форми політ режиму:  їх носіями, суб’єктами є переважно гр певної  держ, а не всі особи, які мешкають на її території. Тобто це такі права, які л здійснюють в політичній сфері сусп життя.

Право на участь в управлінні державними і громадськими  справами- можливість участі у формуванні органів держ влади та місцевого самовр під час проведення виборів, а також у прийнятті найважливіших рішень держ і місц значення, здійснюваних за допомогою інших форм прямої демократії: референдумів, народної заоконод ініціативи, сходів.

Право на об’єднання – це право гр об’єднуватись у політ партії, громадські рухи та інші сусп орг-ії, профспілки. Стосовно цього у конституціях деяких країн підкреслюється, що для створення таких об’єднань не потрібно попереднього дозволу органів публічної влади. Обмеження цього права можливе лише на підставі закону. У деяких конституціях встановлюються прямі заборони на певні об’єднання.

У більшості конституцій зарубіжних країн права на збори, мітинги, демонстраціїзумовлюються мирним, беззбройним характером їх проведення. Особливо регулюється питання стосовно організації їх у громадських місцях.

Право петицій – це право звернення до влади з письмовою вимогою, скаргою, пропозицією, на що влада зобов’язана, згідно з встановленим порядком, реагувати. Обмежується, зазвичай, тільки право на колективні петиції.

Обовязки - О шанувати державні символи, в деяких країнах - обов'язок голосувати, загальний військовий обов'язок (якщо в держ немає контрактної армії), обов'язок захищати Вітчизну і ін;


27.01.2016; 16:30
хиты: 119
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь