пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

13.Особисті (громадянські) права, свободи і обов’язки.

Першими актами боротьбі за особисті пр стали прийняті Велика хартія вольностей 1215 р., Петиція про право, Білль про права, Хабеас корпус акт, які обмежили всевладдя монарха і встановили демократ засади правового становища особистості. Однак широке утвердження ідеї прав люд почалося з ост чверті XVIII в. і пов'язане зі США і Фран.: *Декларація незалежності (4 липня 1776 р)  вперше закріпила на політико-правовому рівні невідчужувані права особистості. *Декларація прав люд і гр від 26 серпня 1789 р.,(Фран). Цими документами було покладено закріплення першого покоління прав людини - громадянських і політичних прав.

Початок ІІ покоління пр л було покладено в XIX в. Воно пов'язане з офіц фіксуванням соц-ек прав. До прав ІІІ покол -солідаристські або колективні права(після Другої світо-вої війни в документах ООН. До їх числа відносять право націй на самовизначення, право на мир)

З Загальної декларації прав людини 1948 р. і починається з закріплення громадянських прав.

Право на життя означає, що ніхто не може бути свавільно позбавлений жит. Найважливішими гарант права на життя є проведення держ миролюбної зовн політики, ефективна боротьба з міжн і внутрішньодерж тероризмом, злочинами проти життя і здоров'я людей; діяльність, спрямована на запоб дорожньо-транспортних пригод, нещасних випад на в-ві; скасув смертної кари.

Право на повагу до гідності полягає у забороні піддавати особистості насильству, іншому жорстокому або такому, що принижує людину відношенню або покаранню, а також без добровільної згоди  медиц, наук чи іншим дослідам.

Право на недоторканість особи, по-перше, припускає відгородження особи від злочинних посягань з боку інших осіб, а, по-друге, від зловжив владою з боку держ органів і посадових осіб.

Недоторканність житла - крім випадків, визначених у законі, без згоди власника житла в нього не можуть увійти сторонні особи.

Право на таємницю приватного життя полягає в праві люд на світ власних особистих і інтимних переживань, який він не бажає робити надбанням гласності. Таємницю приватного життя утворюють також таєм листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кориспонденц.

Всі гр мають право вільно пересуватися по націон території і обирати місце свого проживання. За всіма гр визнається право вільно виїжджати з країни і повертатися на батьківщ. У констит ряду країн (Португалії) не допускається видача і висилка гр з націонал території, не дозволяється висилка з політичних мотивів. Разом з тим гарант право притулку іноземцям.

Свобода слова дозволяє кожній людині висловлювати свої думки, переконання, думки. Це перш за все свобода від будь-якого ідеологічного контролю.

Свобода совісті припускає можливість кожної людини, виходячи зі своїх внутрішніх переконань, сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої релігії.

Обовязки - О дотримання конституції та законів, О батьків виховувати своїх неповнолітніх дітей, О поважати честь і гідність, права і свободи інших людей .


27.01.2016; 16:27
хиты: 111
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь