пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

12.Історичний розвиток прав і свобод людини і громадянина.

На шляху ствердження прав і свобод людини було чимало яс­кравих юридичних документів, серед яких такі, як англійська Пе­тиція про права 1628 року та Білль про права 1689 року. Декла­рація незалежності США від 4 липня 1776 року проголошувала, що всі люди створені рівними і всі вони наділені своїм Творцем невід'ємними правами, до яких належать життя, свобода і праг­нення до щастя, і що уряди встановлюються для того, щоб забез­печити ці права, а влада виводиться зі згоди тих, ким вони управ­ляють. 

У цьому розвитку дослідники виділяють три хвилі, або три покоління.
Перша хвиля сходить до витоків конституціоналізму. У перших конституційних актах фіксувалися, як правило, дві групи прав і свобод, обумовлені дуалізмом громадянського і політичного суспільства. Це відповідно цивільні права і свободи, які у нас прийнято називати особистими, - перш за все недоторканність особистості з її процесуальними гарантіями (Хабеас корпус, недоторканність житла тощо), і права та свободи політичні - виборче право, свобода слова, друку і т. п.
Друга хвиля, яка проявилася в першій половині і особливо в середині XX століття, характеризується широким включенням до конституції соціально-економічних прав і свобод, що гарантують інтереси насамперед тих, хто працює за наймом, - права на працю та пов'язаних з ним гарантій, включаючи соціальне забезпечення трудящих, а також прав і свобод соціально-культурного характеру, в конституційному гарантуванні яких зацікавлені також переважно наймані працівники, - права на освіту, на доступ до досягнень науки та культури і т. п.
Третя хвиля обумовлена ??загостренням у другій половині XX століття глобальних проблем, серед яких на одне з перших місць виходить екологічна, і вступом найбільш розвинених країн в епоху інформатизації. Звідси такі права, як право на здорове навколишнє середовище, право на інформацію і т. п.
Незалежно від цих хвиль на розвитку прав і свобод, мабуть, найбільш яскраво позначаються відмічені в першому розділі основні тенденції розвитку конституційного права - соціалізація, демократизація, інтернаціоналізація. Відбувається постійне вдосконалення якості юридичних формулювань проголошуваних в конституціях прав і свобод.


27.01.2016; 13:06
хиты: 91
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь