пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

5. Етапи розвитку конституцій зарубіжних країн

 XYШ ст. - Конституція США 1787р., Франції і Польщі 1791р. - це перший етап розвитку конституції зарубіжних країн. Для нього характерними є:

^                      Визнання основної ідеї конституціоналізму - захист людини від свавілля

Держави;

^                      Конституційне регулювання 3 блоків відносин:

1.                                                     Права людини.

2.                                                      Устрій вищої влади в державі.

3.                                                      Територіальний устрій держави.

На даному етапі конституції були прийняті переважно в країнах Європи і Америки і лише в окремих країнах африканського та азіатського континентів( в Ліберії в 1847р., в Японії в 1889р.,в Ірані в 1906р. )

Другий етап - період між першою і другою світовими війнами. Для нього є характерним зародження ідеї соціалізму,  В основу регулювання цих конституцій були закладені:

1.                                         Природнє походження прав і свобод людини.

2.                                          Заперечення автономії особистості, тобто, людина була підпорядкована суспільству і наділена правами в "інтересах соціалістичного будівництва".

3.                                          Заборона приватної власності.

4.                                          Проголошувалась керівна роль комуністичної партії і панування однієї - марксистко - ленінської - ідеології.

Третій етап конституційного розвитку - після ІІ - ї світової війни до кінця 80 -х років XX століття. Особливостями даного етапу були:

1. Протистояння західної і соціалістичної моделей конституцій.

2.                                                                                              Розширення географії світового конституціоналізму, тобто, в більшості держав були прийняті конституції.

3.                                                                                             Поглиблення ідеї соціалізму.

4.                                                                                             Поява екологічних та інформаційних прав і свобод.

Четвертий етап конституційного розвитку 80- ті - 90 ті роки і триває до сьогодні.

Даний етап виник за рахунок краху соціалістичної системи та демократизації конституцій у відповідних країнах. Основна риса четвертого етапу - відновлення панування західної моделі конституціоналізму. Хоча, конституції соціалістичного типу залишились ще в декількох країнах, а саме: в Китаї, на Кубі, в Північній Кореї і у в'єтнамі


26.01.2016; 23:58
хиты: 118
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь