пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4.Поняття, сутність і зміст конституції у різних країнах

конституція це система правових норм, що мають, як правило, вищу юридичну силу і регулюють основи відносин між людиною і суспільством, з одного боку, і державою - з іншого, а також основи організації самої держави .  
Конституцію можна розглядати і у матеріальному і у формальному значеннях. Під конституцією у матеріальному значенні розуміють писаний акт, сукупність таких актів або конституційних звичаїв, які закріплюють права та свободи людини й громадянина, основи суспільного ладу, форму правління і територіального устрою, організацію влади й управління на місцях, державну символіку та столицю. Конституція у формальному значенні — це закон або кілька законів, які мають найвищу юридичну силу відносно решти законів даної країни. 

Фактична конституція - це реально існуючі конституційні відносини в тій чи іншій країні.Юридична конституція - це правовий акт (або сукупність правових актів), що має вищу юридичну силу

сутність конституції як політико-правового документа більшість дослідників визначають як відображення балансу основних соціальних інтересів, представлених у суспільстві. 

Зміст конституції визначається предметом правового регулювання даного документа, тобто, це ті групи суспільних відносин, які врегульовані нормами конституції. Але, в даному випадку науковці поділяють зміст конституції на два види:

1.                     Соціальний зміст конституції.

2.                      Правовий юридичний зміст конституції.

1.                                                      Соціальний зміст конституції - це конкретизація її соціальної суті, тобто, відображає необхідне і випадкове (необхідне - це основи суспільного устрою тощо, випадкове - це національно - специфічні особливості окремої каїни). На приклад, за суттю, але за соціальним змістом різні конституції США і Єгипту, Франції і Пакистану, Бразилії і Канади і ін.

2.                                                      Правовий юридичний зміст - це той юридично значимий матеріал, із якого вона складається. Це норми, які закріплюють:

^                           Основи суспільного устрою;

^                           Основи державного устрою;

^                           Основні права громадян.

Різниця в правовому змісті полягає в тому, що конституційно - правові інститути,

Які існують в одній країні, відсутні в іншій.

Наприклад: різний правовий зміст мають конституції республіканської Франції та монархічної Бельгії.

Отже, зміст сучасних конституцій - охоплює основні такі інститути, як суспільний та державний устрій, основи правового статуту особи, а також національно - специфічні особливості окремої країни.


27.01.2016; 00:04
хиты: 156
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь