пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Міжнародні правові акти в системі джерел екологічного права

Міжнародно-правові акти (міжнародні договори, угоди, конвенції, пакти, протоколи та ін.) у галузі природокористування і охорони навко­лишнього природного середовища, в яких бере участь Україна, тради­ційно визначаються як джерела національного екологічного права.

Належність міжнародно-правових актів (зокрема, міжнародних договорів) до джерел права України, у тому числі екологічного права, фактично випливає з Основного Закону України. Так, згідно зі ст. 9 Конституції України чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства.

Законом України «Про міжнародні договори України» передбачено, що міжнародний договір України — це укладений у письмовій формі з іноземною державою або іншим суб’єктом міжнародного права до­говір, який регулюється міжнародним правом, незалежно від того, міститься договір в одному чи декількох пов’язаних між собою доку­ментах, і незалежно від його конкретного найменування (договір, угода, конвенція, пакт, протокол тощо) (ст. 1).

Міжнародно-правові акти — це особливе джерело права. Його норми наділені пріоритетом перед нормами, передбаченими національ­ним законодавством. Так, згідно зі ст. 19 Закону України «Про між­народні договори», якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому порядку, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені у відповідному акті законодавства України, то засто­совуються правила міжнародного права. Надання міжнародному до­говору особливої ролі викликано потребою підтримання і забезпечен­ня світового правопорядку у сфері взаємодії суспільства і природи.

Чинні міжнародні договори України підлягають реєстрації в Мі­ністерстві закордонних справ України, а за його поданням — і в Се­кретаріаті ООН відповідно до її Статуту. Ці договори включаються в установленому порядку до Єдиного державного реєстру нормативних актів. Україна є учасницею значної кількості багатосторонніх міжна­родних договорів, угод і конвенцій. Отже, в екологічному законодавстві України частка міжнародно-правових угод є досить вагомою.

Крім того, Конституція України до джерел національного права від­несла загальновизнані принципи і норми міжнародного права (ст. 18). Йдеться про принципи і норми, що містяться в міжнародно-правових актах, які не ратифіковані Україною, але в силу їх визнання світовою спільнотою стали джерелом і вітчизняного права.

Прикладом міжнародно-правового акта як джерела екологічного права є Декларація Ріо по навколишньому середовищу і розвитку. Вона була прийнята на Конференції ООН по навколишньому середови­щу і розвитку, яка проходила в 1992 році в Ріо-де-Жанейро (Бразилія). У ній сформульовані найважливіші 27 принципів екологічної поведін­ки держав, якими вони мають керуватися.

Важливе значення як міжнародно-правове джерело екологічного права має Орхуська конвенція про доступ до інформації, участь гро­мадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з пи­тань, що стосуються навколишнього середовища (1998 рік).


29.12.2016; 20:47
хиты: 94
рейтинг:0
Общественные науки
география
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь