пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття, система державних соціальних стандартів. Прожитковий мінімум (поняття, порядок встановлення).

Державні соціальні стандарти — це встановлені закона­ми, іншими нормативно-правовими актами соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначаються рівні основних державних соціальних гарантій. Складовими цих стан­дартів виступають соціальні норми, соціальні нормативи та нор­мативи витрат (фінансування). Соціальні норми — показники необхідного споживання продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг. Соціальні нормативи — показники забезпечен­ня освітніми, медичними, житлово-комунальними, соціально-культурними послугами. Нормативи витрат (фінансування) — показники поточних і капітальних витрат з бюджетів усіх рівнів на забезпечення задоволення потреб на рівні, не нижчому від державних соціальних стандартів і нормативів.

Метою встановлення державних соціальних стандартів і нормативів є: 1) визначення механізму реалізації соціальних прав та державних соціальних гарантій громадян, передбаче­них Конституцією України; 2) визначення пріоритетів держав­ної соціальної політики щодо забезпечення потреб людини в матеріальних благах і послугах та фінансових ресурсів для їх реалізації; 3) визначення та обґрунтування розмірів видатків бюджетних коштів і коштів соціальних фондів на соціальний захист і забезпечення населення та утримання соціальної сфе­ри. Ці державні соціальні стандарти обов'язково враховуються при розробці програм економічного і соціального розвитку.

Класифікація соціальних нормативів здійснюється за харак­тером задоволення соціальних потреб та за рівнем задоволення цих потреб. За першим критерієм виділяють: 1) нормативи споживання — розміри споживання в натуральному вираженні за певний проміжок часу (за рік, місяць, день) продуктів хар­чування, непродовольчих товарів поточного споживання та деяких видів послуг; 2) нормативи забезпечення — визначена кількість наявних в особистому споживанні предметів довгостро­кового користування, а також забезпечення певної території мережею закладів охорони здоров'я, освіти, підприємств, уста­нов, організацій соціально-культурного, побутового, транс­портного обслуговування та житлово-комунальних послуг; 3) нор­мативи доходу — розмір особистого доходу громадянина або сім'ї, який гарантує їм достатній рівень задоволення потреб, що обчислюється на основі визначення вартості величини на­бору нормативів споживання та забезпечення. За другим кри­терієм соціальні нормативи поділяються: 1) на нормативи ра­ціонального споживання — рівень, що гарантує оптимальне за­доволення потреб; 2) нормативи мінімального споживання — соціально прийнятний рівень споживання продуктів харчуван­ня, непродовольчих товарів та послуг з огляду на соціальні або фізіологічні потреби; 3) статистичні нормативи — нормативи, що визначаються на основі показників фактичного споживан­ня або забезпеченості для всього населення чи його окремих соціально-демографічних груп

Прожитковий мінімум   -  вартісна  величина  достатнього  для забезпечення   нормального   функціонування   організму людини, збереження його здоров'я набору продуктів харчування (далі - набір продуктів харчування),  а також мінімального набору непродовольчих товарів  (далі  -  набір  непродовольчих  товарів) та мінімального набору послуг (далі - набір послуг),  необхідних  для  задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості. 
     Прожитковий мінімум   визначається   нормативним   методом  у розрахунку на місяць на одну особу,  а також окремо для  тих,  хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення: 
     дітей віком до 6 років; 
     дітей віком від 6 до 18 років; 
     працездатних осіб; 
     осіб, які втратили працездатність. 
     До  працездатних  осіб  відносяться  особи,  які  не  досягли встановленого  законом  пенсійного  віку.  
     До осіб,  які втратили працездатність, відносяться особи, які досягли встановленого законом пенсійного віку,  особи, які досягли пенсійного віку,  що дає право на призначення пенсії на  пільгових умовах,  та  непрацюючі особи,  визнані інвалідами в установленому порядку. 
 Порядок встановлення та затвердження  прожиткового мінімуму 
     Прожитковий мінімум    встановлюється   Кабінетом   Міністрів України після  проведення    науково-громадської експертизи сформованих  набору  продуктів  харчування,  набору непродовольчих товарів і набору послуг. 
     Порядок     проведення     науково-громадської     експертизи встановлюється на принципах соціального партнерства та затверджується Кабінетом Міністрів України. 
     Прожитковий  мінімум  на  одну особу, а також окремо для тих, хто  відноситься  до  основних  соціальних  і  демографічних  груп населення,  щороку затверджується Верховною Радою України в законі про Державний  бюджет  України  на  відповідний  рік.  Прожитковий мінімум  публікується в офіційних виданнях загальнодержавної сфери розповсюдження.  

27.12.2016; 00:49
хиты: 82
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь