пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття соціального захисту, його організаційно-правові форми та види в Україні.

Під соціальним захистом у широкому розумінні - це діяльність держави, спрямована на забезпечення процесу формування і розвитку повноцінної особистості, на виявлення і нейтралізацію негативних факторів, що впливають на особистість, на створення умов для самовизначення і самореалізації в житті.

У вузькому розумінні соціальний захист розглядають як сукупність законодавчо закріплених економічних і правових гарантій, що забезпечують дотримання найважливіших соціальних прав громадян і досягнення соціально – прийнятного рівня життя.

Організаційно – правові форми соціального захисту розмежовуються за декількома ознаками: органами, що надають матеріальну допомогу; колом осіб, що одночасно є малозабезпеченними і мають право на соціальний захист; джерелами і способами формування фондів для фінансування відповідних виплат; видами соціального захисту.

Під організаційно – правовою формою соціального захисту розуміється сукупність юридичних, фінансових, організаційних засобів соціального захисту окремих категорій населення, об’єднана спільними принципами та методами здійснення. Слід розрізняти такі організаційно правові форми соціального захисту, як:

  1. загальнообов'язкове державне соціальне страхування;
  2. державна соціальна допомога;
  3. спеціальний соціальний захист;
  4. додатковий соціальний захист;
  5. недержавне соціальне забезпечення

 Загальнообов'язкове державне соціальне страхування – це система прав, обов'язків і гарантій, яка передбачає надання соціального захисту, що включає матеріальне забезпечення громадян у разі хвороби, повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим ним органом (далі - роботодавець), громадянами, а також бюджетних та інших джерел, передбачених законом.

Державна соціальна допомога - це система заходів щодо надання за рахунок державного та комунального (місцевого) бюджетів матеріальної допомоги, здійснення соціального обслуговування та утримання фізичних осіб, сімей, встановлення для них пільг 42 у разі настання соціального ризику.

Спеціальний соціальний захист представляє собою систему соціального захисту, яка передбачає спеціальні (відмінні від загальних) умови його здійснення (в першу чергу, щодо пенсійного забезпечення) стосовно 1) осіб, які виконують певний вид державної діяльності, протягом виконання якої не підлягають обов'язковому державному соціальному страхуванню та 2) осіб, які підлягають соціальному страхуванню, але держава бере на себе обов'язок щодо їх підвищеного соціального забезпечення або покладає такий обов'язок на конкретних суб'єктів.

Додатковий соціальний захист – це встановлений законодавством підвищений (на додаток до загальних умов) соціальний захист для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, ветеранів війни, ветеранів військової служби та ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів праці та осіб похилого віку, інвалідів та осіб з обмеженими фізичними можливостями, осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, осіб, які стали жертвами політичних репресій, біженців та ін.

недержавне соціальне забезпечення являє собою систему соціальних заходів (юридична допомога, матеріальна підтримка, соціальне обслуговування, сприяння працевлаштуванню і трудовій реабілітації), що надають недержавні соціальні служби, недержавні пенсійні фонди, громадські організації, благодійні організації й ін., окремим особам чи групам населення для подолання або пом'якшення життєвих труднощів, підтримки їх соціального статусу та повноцінної життєдіяльності.

Видами соціального захисту є певні матеріальні блага, які надаються особі в рамках певної організаційно-правової форми соціального захисту, а саме:

  1. Грошові (готівкові) соціальні виплати у вигляді пенсій, соціальних допомог й ін.
  2. Натуральна соціальна допомога передбачається шляхом безкоштовного забезпечення предметами першої необхідності (продуктами харчування, ліками й ін.).
  3. Пільги (житлові, транспортні,трудові, податкові, в галузі охорони здоровя й ін.).
  4. Житлові субсидії надаються для оплати за користування житлом.
  5. Технічні засоби реабілітації (корсети, ортопедичні апарати й ін.).
  6. Технічні засоби пересування (інвалідні каляски, автомобілі).
  7. Соціальне обслуговування шляхом надання соціальних послуг.
  8. Медична допомога становить комплекс спрямованих на лікування та оздоровлення пацієнтів лікувальних, профілактичних, діагностичних послуг, що надаються медичними працівниками

27.12.2016; 00:29
хиты: 88
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь